Utrechtse oppositie kraakt falende miljardenaanvraag voor meer ov

© RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
UTRECHT - De Utrechtse oppositie oordeelt vernietigend over de aanvraag van het college aan het Nationale Groeifonds. Die aanvraag behelsde een bedrag van twee miljard euro voor de aanleg van twee extra tramlijnen onder andere naar Zeist, en het opwaarderen en verplaatsen van NS-station Lunetten. De commissie die de aanvraag moest beoordelen wees de gehele aanvraag af, ze noemden hem onder andere 'prematuur'. De oppositie in de gemeenteraad verwijt het college onder andere dat ze niet betrokken zijn geweest bij de aanvraag. En ze geven de aanvraag een dikke onvoldoende.
Het Nationaal Groeifond is een fonds waar twintig miljard euro inzit. Het is bedoeld om de economische groei in Nederland te stimuleren. Utrecht diende een voorstel in voor twee miljard euro. Met dat geld wil de gemeente een tramlijn aanleggen die de nieuwe woonwijk in de Merwedekanaalzone kan ontsluiten. Ook werd er geld gevraagd om de Uithoflijn door te trekken naar Zeist. En tenslotte zou het geld gebruikt moeten worden voor station Lunetten. Dat station moet verplaatst worden zodat er ook perrons op de lijn naar Arnhem kunnen komen. Lunetten zou dan ook een intercitystation moeten worden.

Lunetten

Al deze investeringen zijn volgens de gemeente nodig om woningbouw mogelijk te maken, onder andere ten noorden van station Lunetten. De plannen maken onderdeel uit van het 'wiel met spaken', een ring van openbaar vervoer rond het centrum van de stad, met directe verbindingen naar het Centraal Station. De afwijzing maakt het realiseren van de plannen voor woningbouw in Utrecht lastiger.
De hele raad reageert teleurgesteld op de afwijzing, alleen schuift de oppositie de zwarte piet van het fiasco heel nadrukkelijk naar het college. De wethouders Lot van Hooijdonk (GroenLinks) en Klaas Verschuure (D66) zijn verantwoordelijk voor de aanvraag.

Onvoldoende

Een aantal partijen trekt stevig van leer tegen de wethouders. Fractievoorzitter Bert van Steeg (CDA) noemt het proces 'rommelig' en het resultaat 'onvoldoende'. Zijn collega Henk van Deún (PVV) zegt dat het college met het schaamrood op de kaken had moeten zitten. Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren) zegt: "Het voorstel was van een dusdanige slechte kwaliteit dat hij niet serieus is genomen. Het commentaar van de commissie is vernietigend."
Bülent Isik (PvdA) vindt het 'een keiharde afwijzing'. Isik baalde verder van de opstelling van de wethouders: "De raad is buitenspel gezet." En daar sluit de VVD zich bij aan. Marijn de Pagter noemde de aanvraag 'onvoldragen, ondoordacht en overmoedig'. En dat heeft de stad geen goed gedaan. "De schade door deze onvoldragen aanvraag is al aangericht, en deze is groot, heel groot," zegt de VVD-er. "Utrecht staat er niet goed op. Het bevestigt het beeld dat we al drie jaar hebben: dit college leeft in haar eigen gelijk, met de rug naar de oppositie en de rest van het land toe."

Arrogantie

De VVD pleit er voor dat een volgende aanvraag breed gedragen zou moeten zijn door de raad, en niet alleen de ideeën van het college zou moeten bevatten. Ook Student & Starter is hard in de kritiek op het college. "Wij hebben ons behoorlijk gestoord aan de toon van het college in de beantwoording van de schriftelijke vragen van de raad", zei Eva Oosters. "Er wordt toch met een bepaalde arrogantie gesproken over de oordelen van de commissie van het Groeifonds, terwijl een bepaalde bescheidenheid naar aanleiding van het rapport meer op zijn plaats is."
Het college krijgt steun van de coalitiepartijen, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. D66-woordvoerder Susanne Schilderman pleit er voor om harder te gaan lobbyen in Den Haag om alsnog veel geld voor de stad en regio los te krijgen. Schilderman: "Ik ga de deur platlopen in Den Haag, fysiek of digitaal." Wel geeft ze toe dat de onderbouwingen in de aanvraag een stuk beter hadden gekund.

Winst

Wethouder van Hooijdonk (GroenLinks) trekt zich de kritiek niet aan. Dat komt haar op een kritische opmerking van de VVD te staan, die haar een gebrek aan zelfreflectie verwijt. Van Hooijdonk benadrukt juist dat het heel bijzonder is dat Utrecht de aanvraag had kunnen doen. "In eerste instantie stonden we niet op de shortlist, maar dat staan we nu dus wel, en daar moeten we blij mee zijn," hield de wethouder de raad voor. Verder benadrukt Van Hooijdonk dat ze maar één of twee weken de tijd had om de aanvraag voor te bereiden.
SP-er Ruurt Wiegant vatte de consequenties van de afwijzing bondig samen: "De ambities van het college op het gebied van woningbouw kunnen de prullenbak in." De partij pleit er voor om het aanpakken van de Westelijke Stadsboulevard en de Noordelijke Rondweg niet uit te voeren en dat geld te gebruiken voor het ontsluiten van nieuwe woningbouw.
De Utrechtse oppositie oordeelt vernietigend over de aanvraag van het college aan het Nationale Groeifonds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.