RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bijzondere vondst in Vianen: oude stadstoren komt boven bij aanleg riool

1/3
VIANEN - Ben je nét begonnen met de aanleg van een riool, stuit je op oude stadsresten. Het gebeurde deze week in Vianen. Een bijzondere vondst, want het bleek om de funderingsresten van de oude stadsmuur én een stadstoren te gaan.

De werkzaamheden in de straat Walsland in Vianen legde plotseling een stuk geschiedenis bloot. De mensen die daar een hemelwaterriool aanleggen, zagen door de rioolsleuf resten van bakstenen en kloostermoppen, ook wel middeleeuwse bakstenen genoemd.

 Archeoloog aan het werk in het Walsland. De oude stadstoren kwam als een verrassing. Archeoloog aan het werk in het Walsland. De oude stadstoren kwam als een verrassing. | Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

Gelijk na de vondst werd een archeoloog gebeld. Volgens gemeentewoordvoerder Indira Scholtmeijer was die archeoloog 'redelijk verbaasd' over de gevonden resten. Afgelopen najaar werd immers ook al zo'n grote ontdekking gedaan, toen in het stadje een massagraf naar de oppervlakte kwam tijdens graafwerkzaamheden.

"Dat er stukken van een oude stadsmuur zouden worden gevonden, dat hadden we nog wel enigszins verwacht", zegt ze. "Maar het team van archeologen was deze toren nog niet eerder tegengekomen, hoewel die al wél op kaarten uit de 17e eeuw had gestaan. Heel uniek, dus."

 Kijk er nog maar even goed naar, want deze oude resten liggen nu al weer ondergronds. Kijk er nog maar even goed naar, want deze oude resten liggen nu al weer ondergronds. | Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

Voor wie de vondsten met eigen ogen wil bekijken: dat wordt lastig. Archeologen willen de oude funderingsresten in de bodem behouden, zodat ze het beste bewaard kunnen blijven. Het riool in de straat is aangepast, en tegelijkertijd zijn de vondsten dus ook weer netjes begraven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -