RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht wil stille taxi's, maar na overleg met de branche

UTRECHT - De gemeente Utrecht werkt aan een stad met schone en stille taxi's, maar zet geen handtekening onder een landelijk convenant. De stad wil eerst overleg met de Utrechtse taxibranche, liet wethouder Eelco Eerenberg weten na vragen uit de gemeenteraad. Drie partijen verbaasden zich erover dat alle grote steden dat convenant tekenden, behalve Utrecht.

Eerder deze week maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven afspraken met steden en diverse partijen uit de taxisector. Alle taxi's in Nederland moeten vanaf 2030 schoon en stil zijn. Voor de grote steden geldt dat al vanaf 2025. Zes Nederlandse steden zetten hun handtekening onder het convenant, waaronder Amersfoort. En verder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Tilburg.

Deze zes steden herbergen ongeveer driekwart van de 10.000 taxi's die in Nederland rondrijden. Utrecht ontbreekt in het rijtje steden, tot verbazing van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

Ik vind het vanuit principe belangrijk in dit soort acties dat je niet alleen over de taxibranche praat, maar ook met de taxi's."
Wethouder Eelco Eerenberg (D66)

De drie partijen wilden van wethouder Eelco Eerenberg (D66) weten waarom hij zijn handtekening niet onder dit convenant gezet heeft. Rachel Heijne (GroenLinks) vraagt zich bijvoorbeeld af: "Klopt het dat Utrecht niet meedoet met de afspraken en waarom niet?"

Eerenberg gaf aan dat Utrecht wel is gevraagd om met het convenant mee te doen, maar de gemeente kiest ervoor om eerst met de taxibranche in Utrecht in overleg te gaan. "Het was even een dilemma, omdat het in de tijd die er was om te tekenen, niet mogelijk bleek om met onze lokale taxibranche het goede gesprek te voeren," zei de wethouder. "Ik vind het vanuit principe belangrijk in dit soort acties dat je niet alleen over de taxibranche praat, maar ook met de taxi's."

Waterstof
Eerenberg is wel een groot voorstander van de omschakeling van dieseltaxi's naar auto's op elektriciteit of waterstof. "Inmiddels hebben we het gesprek met de lokale taxibranche opgestart. En we zijn overeengekomen dat we aan een lokaal plan gaan werken."

Dat plan moet voor het eind van het jaar klaar zijn. De invoering van uitstootloze taxi's in de zes andere steden is gepland voor 2025. Op een vraag van Jan Wijmenga (ChristenUnie) of dat ook voor Utrecht de streefdatum wordt, wilde de wethouder geen antwoord geven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -