Gekraakt bedrijfspand op Utrechts bedrijventerrein mag worden ontruimd

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie mag een gekraakt pand op industrieterrein Lage Weide in Utrecht ontruimen. Dat oordeelt de voorzieningenrechter in een kort geding tussen de krakers en de Staat.
De krakers wilden dat de rechtbank het OM zou verbieden om tot ontruiming over te gaan of om te wachten met het ontruimen van het pand, maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Het OM heeft de ontruiming in maart aangekondigd. Het pand zou uiterlijk begin mei leeg moeten zijn.

Studentenfeest

De eigenaren van het pand willen de locatie voor enkele maanden verhuren aan het Utrechtsch Studenten Corps. Die vereniging wil er in het najaar een lustrumfeest organiseren en wil de komende maanden gebruiken om het pand voor te bereiden op de festiviteiten. Als ontbindende voorwaarde in de huurovereenkomst met de studentenvereniging is opgenomen dat de krakers in mei het pand moeten hebben verlaten. Na het lustrumfeest willen de eigenaren het pand slopen en starten met nieuwbouw.

Ontruimd

De krakers zitten er sinds 2019. Nadat ze aanvankelijk werden ontruimd keerden ze later weer terug. Volgens de krakers vervult het pand een sociale functie voor de buurt, maar dat hebben ze volgens de rechter niet hard kunnen maken. Ook vindt de voorzieningenrechter de belangen van de eigenaren van het pand zwaarder wegen.
Kraken en het wonen in een gekraakt pand is strafbaar. Het OM is verantwoordelijk voor de handhaving van het kraakverbod en kan de politie dus de opdracht geven om een gekraakt pand te ontruimen. Krakers kunnen een ontruiming wél laten toetsen door een rechter, zoals in dit geval. De voorzieningenrechter ziet nu alleen geen reden waarom het gekraakte pand niet zou mogen worden ontruimd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.