Windmolens en zonnevelden in Utrecht, deze locaties zijn in beeld

PROVINCIE UTRECHT - De plannen van gemeenten om nieuwe windmolens en zonnevelden in de provincie Utrecht te plaatsen worden steeds concreter. Om inzichtelijk te maken waar deze ingrijpende keuzes in het landschap mogelijk gemaakt gaan worden creëerde RTV Utrecht op basis van tientallen actuele beleidsstukken een kaart.
Een belangrijke kanttekening is dat geen van deze zoeklocaties voor nieuwe windmolens en zonnevelden vastliggen en dat er bij alle gemeenten nog participatietrajecten lopen of gaan lopen. Ook moet in alle gemeenteraden vanaf deze zomer besloten worden over de Regionale Energiestrategie, de RES 1.0. De verwachting is dat in de loop van dat proces veel van deze locaties zullen afvallen.
In dit nieuwe besluit over de RES wordt duidelijk met welke van deze zoeklocaties wethouders verder gaan om hun steentje bij te dragen aan het klimaatakkoord. Vorig jaar hebben de gemeenten afgesproken hoeveel groene energie ze denken op te kunnen wekken in hun eigen energieregio. Nu rijst de vraag of met de plekken die van bovenstaande kaart overblijven de doelen gehaald kunnen worden.
Alle gemeenten geven daarbij aan volop in te zetten op zonnepanelen op daken en boven parkeerplaatsen, maar omdat dit niet genoeg zal zijn moeten er ook moeilijke keuzes gemaakt worden voor duurzame energie op land. Daarom visualiseert de kaart enkel de plekken die in beeld zijn voor opwek in de openbare ruimte zoals een windturbine van tientallen meters hoog of een aantal hectares aan zonneweide.
Iedere regio heeft een eigen regionale bestuurder als voorzitter met een eigen doel aan duurzame opwek (TWh).
Iedere regio heeft een eigen regionale bestuurder als voorzitter met een eigen doel aan duurzame opwek (TWh). © Beeldbewerking RTV Utrecht
In oktober 2020 maakte RTV Utrecht naar aanleiding van de conceptplannen van de RES deze animatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.