Omstreden natuurcamping Leusden toch open: 'Een speeltuin voor grote mensen'

Jan Hoogstraten en Maartje van der Weide openen hun camping De ReCreatie in Leusden
Jan Hoogstraten en Maartje van der Weide openen hun camping De ReCreatie in Leusden © RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - Het is tegen het zere been van een groep omwonenden, maar camping De ReCreatie aan de Doornseweg in Leusden is vandaag toch geopend. Het stel Jan Hoogstraten en Maartje van der Weide noemt het een droom die uitkomt en wil met de camping "een speeltuin voor grote mensen" zijn.
Wie het kampeerterrein op Landgoed Den Treek-Henschoten oprijdt, moet geen volledig aangeharkte camping verwachten. De plek is volgens de eigenaren een 'experiment', dat zich de komende jaren vanzelf moet ontwikkelen door de komst en het vertrek van gasten. Zo kunnen de eerste kampeerders rond hun plekje op een boomstam stuiten en zijn er veldjes waar het gras nog ingezaaid wordt.
Camping De ReCreatie gaat na een jaar gesteggel met de buurt toch open

'Creatieve natuurcamping'

Heel gek is dat niet, als je bedenkt dat de afgelopen jaren bijna niemand een voet op het terrein heeft gezet. Toen de Stichting Vakantie Faciliteiten Militairen (VAFAMIL) jaren geleden van het toenmalige Kamp Waterloo vertrok, kon de natuur haar vrije gang gaan. En dat willen de eigenaren in zekere zin nog steeds: "Leave no trace, do no harm", omschrijft Jan het motto.
De camping bestaat uit een receptie, toiletgebouw, kantine (het 'dorpshuis') en 56 kampeerplekken. Elf daarvan zijn vaste plekken, waar sommige gasten al druk bezig zijn hun caravan of grote dubbeldekkerbus te vertimmeren zodat ze die later eventueel kunnen verhuren. Voor het dorpshuis ligt het 'dorpsplein': een veldje dat moet dienen als 'sociaal hart' van de camping waar de gasten samenkomen voor een praatje en gezelligheid.
Ook moet er nog een 'creatieplaats' komen: een atelier voor creatieve projecten, voor workshops met kunstenaars of andere creatieven of om lekker zelf te klooien, valt er op de website te lezen. "Voor mensen die zoeken naar een duurzame, creatieve natuurcamping waar je in de lijn van een speeltuin voor grote mensen jezelf en anderen weer kunt ontdekken", beschrijft Jan de doelgroep van De ReCreatie.

Openingsweekend al volgeboekt

En daar lijkt veel animo voor. "Het openingsweekend zit in ieder geval ramvol en de meivakanties beginnen ook redelijk vol te lopen. En als we onze sociale media mogen geloven gaat het helemaal goedkomen."
Een van de eerste kampeerders is Barbara, die samen met haar partner voor het eerst met haar nieuwe caravan op pad is. "Er moet nog een tent bij, de stroom moet er nog aan, dus het is echt pionieren nog. Maar dat kan hier dus ook, en dat is heel fijn."

'A dream come true'

Zo enthousiast als Barbara is, zo teleurgesteld is een aantal omwonenden. Zij hadden het liefst gezien dat het kampeerterrein opgedoekt zou worden, wat volgens hen ook in lijn is met een regel met het bestemmingsplan. Die schrijft volgens hen voor dat bij het vertrek van de militairencamping VAFAMIL ook de bestemming 'camping toegestaan' van de plankaart gehaald zou moeten worden.
Maar zowel het college, de raad als de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Leusden gingen daar het afgelopen jaar niet in mee: zij gaven juist groen licht voor de camping. Voor de buurtbewoners is dat een doorn in het oog, die de commissie als 'partijdig' bestempelt en het vurige voornemen heeft om indien nodig door te procederen tot aan de Raad van State.
Voor Jan en Maartje blijven de bezwaren van hun buren als "een zwaard van Damocles" boven hun hoofd hangen, maar toch kijken ze nu vooral graag vooruit. "We gaan er iets heel moois van maken, samen met onze gasten. Ik heb er zin in: a dream come true", glimlacht Jan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.