Gemeente mag ook kerk of moskee sluiten bij coronabrandhaard

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
PROVINCIE UTRECHT - Gemeenten krijgen de bevoegdheid om ook kerken, moskee en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten, als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het kabinet neemt een advies daartoe van de Raad van State over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Het kabinet wil bij wet vastleggen dat gemeenten bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden tien dagen mogen sluiten in het geval van een coronabrandhaard. Het wilde aanvankelijk levensbeschouwelijke gebouwen daar evenwel van uitsluiten, in verband met het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

Gevaar voor de volksgezondheid

De Raad van State wees erop dat de wet bedoeld is om te voorkomen dat lokale brandhaarden van het coronavirus een ernstig gevaar gaan vormen voor de volksgezondheid. "Dat uitgangspunt zou ook moeten gelden wanneer de bron van het ernstige risico een levensbeschouwelijk gebouw is."
De raad erkent dat de grondwet het recht op godsdienstvrijheid beschermt. "Dit sluit echter niet uit dat daarop met het oog op de bescherming van de volksgezondheid beperkingen kunnen worden gesteld in een specifieke wet." Het advies was dan ook de uitzondering uit de wet te schrappen.
Het kabinet neemt dat over, omdat anders de "onwenselijke situatie" kan ontstaan dat een gebouw niet kan worden gesloten, terwijl dat de volksgezondheid wel zou bevorderen. Maar: "het beginsel van scheiding van kerk en staat maakt wel dat de regering terughoudendheid past bij dergelijk ingrijpen", aldus De Jonge.
De hoogmoed bij sommigen wekt irritatie bij anderen
Art-Jan Kaan
Kerken reageerden uiteenlopend op de coronaregels, zo bleek bijvoorbeeld tijdens het Paasweekend. Waar de ene kerk zich aan de regels hield, waren er bij andere kerken volop mensen aanwezig. Organist van de Schoonrewoerdse gemeente Art-Jan Kaan begrijpt de keuze van het kabinet om het advies op te volgen. "Uiteraard hebben we vrijheid van godsdienst in Nederland, maar kerken hadden verantwoordelijkheid moeten nemen. De hoogmoed bij sommigen wekt irritatie bij anderen", vertelt hij.
Toch vindt Kaan de bemoeienis van de overheid niet een heel prettig idee: "Het kabinet moet zich ook weer niet laten verleiden tot regelgeving op basis van een paar excessen. " Daarnaast bestaat er de angst dat de overheid zich te veel bemoeit met was je mag geloven, aldus Kaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.