RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tweede Lintjesregen in coronatijd vraagt om creativiteit van burgemeesters

VIJFHEERENLANDEN - Het vraagt wat creativiteit nu er door de coronamaatregelen niet teveel mensen bijeen mogen komen: het uitreiken van de jaarlijkse lintjes. Dus hijsen burgemeesters zich in oldtimers of brandweerwagens, stappen ze met oranjetompoezen op de fiets of bezoeken ze hun lokale omroep om decorandi op een ludieke manier te verrassen.

"Het heeft Zijne Majesteit behaagd..." Met die woorden zetten burgemeesters van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht vandaag inwoners in het zonnetje. Voor hun inzet bij de plaatselijke carnavalsvereniging, het kerkbestuur, goededoelenfondsen, gezondheidszorg of schoonmaakploeg: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een inwoner die zich compleet onbaatzuchtig inzet voor de samenleving.

230 onderscheidingen
In de provincie Utrecht ontvangen dit jaar 230 mensen daarvoor een Koninklijke Onderscheiding: 152 mannen en 78 vrouwen. Dat zijn er in totaal zestien minder dan vorig jaar. Hieronder zie je hoe de lintjes in de provincie Utrecht de afgelopen jaren zijn verdeeld. Het aantal lintjes is sinds 2018 ongeveer gelijk, en voor het eerst sinds 2017 krijgen weer iéts meer vrouwen een lintje (twee meer dan vorig jaar).Door de coronacrisis is het dit jaar opnieuw niet mogelijk om vandaag de versierselen op te spelden. In sommige gemeenten doen familieleden dat, in andere gemeenten laat het lintje nog even op zich wachten.

Koninklijke Nederlandse Munt
Het is dit jaar voor het laatst dat de lintjes van Utrechtse makelij zijn. De Koninklijke Nederlandse Munt, waar de onderscheidingen gemaakt worden, is vorig jaar verhuisd naar Houten. "We maken de lintjes altijd een jaar van tevoren", vertelt afdelingshoofd Susan van Wijk. "We zijn nu dus al bezig met de lintjes voor 2022."

De tien medewerkers van de Munt - die allemaal een interne opleiding tot emailleur hebben gekregen - maken de onderscheidingen met de hand, in opdracht van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Jaarlijks zijn zij verantwoordelijk voor het maken van zo'n 4000 lintjes, verdeeld over de verschillende ordes. "Het is altijd heel leuk om te zien waar zo'n lintje terechtkomt, en een hele eer om het te maken", vertelt Van Wijk.

Alle gedecoreerden in onze regio vind je vanaf 13.00 uur in onze app en op onze website.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -