RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Winkeliers kijken uit naar dagjesmensen en gemeenten willen quarantaineplicht makkelijker kunnen handhaven

PROVINCIE UTRECHT - Dit is Corona Vandaag, een overzicht met al het coronanieuws van de dag. Met vandaag onder meer een storing bij de CoronaCheck-app en winkels en winkeliers kijken uit naar dagjesmensen.

Gemeenten willen quarantaine plicht makkelijker kunnen handhaven
Gemeenten hebben gezamenlijk een statement naar buiten gebracht als reactie op de quarantaineplicht, waar het Kabinet aan werkt. Zo zou de boete geen 435 euro, maar 339 euro moeten zijn en willen gemeenten minder administratieve rompslomp bij de handhaving van de wet.

Het is nog niet zo ver, maar het Kabinet werkt aan een wet om een quarantaineplicht te kunnen handhaven met een boete van ruim 400 euro. Als je in een land geweest bent dat aangemerkt is als risicogebied, moet je vijf dagen in quarantaine totdat je negatief getest bent. Te weinig mensen houden zich nu aan dat advies, vindt het Kabinet, daarom is er een wet in de maak.

Gemeenten willen de boete met ruim honderd euro verlagen omdat er dan een lichtere handhavingsprocedure geldt. Ook willen gemeenten een 'plicht tot bereikbaarheid' in plaats van een 'meewerkplicht' omdat dat makkelijker te handhaven is. Zo zou een 'meewerkplŪcht' meer voeten in aarde hebben, omdat BOA's bij geen gehoor een paar keer terug moeten komen, terwijl een bij een 'plicht tot bereikbaarheid' iemand direct een boete kan krijgen als hij of zij de deur niet opendoet.

Winkels en horeca bereiden zich voor op versoepelingen
Winkeltje in en winkeltje uit, volgende week kan dat weer. Mark van Winden van de winkel It's a Present in Utrecht is daar blij mee. Hij heeft typisch zo'n winkel waar je even binnen loopt. "Het idee is iedereen hier een cadeautje kan vinden, eigenlijk verkopen we allemaal dingen die je niet nodig hebt, maar waar je wel blij van wordt. Als je bij ons geen cadeau kan vinden, kan je het nergens vinden, zeggen we altijd."

De branche heeft lang op dit moment gewacht, de omzet was niet op peil te houden met alleen winkelen op afspraak. Met name winkels die het moeten hebben van het spontaan binnenlopen, hebben flink geleden. Klanten zijn dus van harte welkom, zegt ook Van Winden. "Ik hoop dat de drukte een beetje gespreid wordt, maar verwacht eigenlijk geen enorme drukte in ťťn keer."

'Bovenarmen genoeg om AstraZeneca in te prikken'
Na alle heisa rond het AstraZeneca vaccin, willen sommige mensen het niet meer en blijven huisartsen met een voorraad zitten. Deminissionair coronaminister De Jonge heeft daar een oplossing voor bedacht: geef het aan mensen ouder dan 65 jaar. Volgens de minister van Volksgezondheid zijn er "genoeg bovenarmen om AstraZeneca in te prikken".

Momenteel zijn de mensen tussen de 60 en 64 jaar aan de beurt om geprikt te worden. De huisartsen zetten die vaccinaties en gebruiken daar het AstraZeneca vaccin voor. Dat mag alleen nog aan mensen boven de 60 jaar oud gegeven worden. In bepaalde gevallen mogen artsen afwijken van de richtlijn en het AstraZeneca vaccin ook geven aan mensen onder de 60 jaar oud, die volgends de richtlijn eigenlijk een ander vaccin aangeboden moeten krijgen.

Huisartsenvereniging LHV wil duidelijkheid over het toedienen van AstraZeneca vaccins aan mensen onder de 60 jaar. De vereniging is bang voor juridische consequenties voor huisartsen als het vaccin verkeerd uitpakt bij iemand die jonger dan 60 is.

Lees ook: Vier vragen en antwoorden over het AstraZeneca-vaccin

CoronaCheck-app heeft moeite met bijzondere achternamen
Er is een storing bij de CoronaCheck-app. Die app wordt gebruikt om negatieve testbewijzen om te zetten in een QR code om zo toegang te krijgen tot verschillende testevenementen. De app heeft moeite met namen waar bijzondere tekens in zitten, zoals een apostrof. Sommige mensen wachten al sinds donderdag op een uitslag, terwijl het normaal binnen een half uur bekend is.

De storing wordt pas na het weekend verholpen, maar toch lukt het om iedereen toegang te verlenen, zegt de organisatie van Testen voor Toegang. Er zouden zo'n 150 mensen last hebben van de storing.

In onze provincie zijn er ook weer verschillende evenementen vanavond. Zo zijn er voorstellingen bij Tivoli Vredenburg, EKKO en De Helling.

Coronacijfers
De afgelopen 24 uur zijn er 754 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM in onze provincie. Er werden vijfiten nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal nieuwe coronabesmettingen is al dagen hoog. Gisteren werden er 701 nieuwe besmettingen gemeld, woensdag 672, dinsdag 525, maandag waren er 547 nieuwe besmettingen.

Ook landelijk zijn er veel nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Vandaag werden er 9.292 nieuwe besmettingen geconstateerd, 321 minder dan een dag eerder. Gisteren werden er 9648 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 1134 meer dan de dag ervoor. Het dagelijks gemiddelde ligt nu op 8272 besmettingen per dag.

In de ziekenhuizen is het aantal IC-patiŽnten gedaald met twee. Sinds zaterdag liggen al meer dan 800 coronapatiŽnten op de IC's. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiŽnten gedaald, vandaag liggen er 1776 mensen in een ziekenhuis met corona, 67 minder dan gisteren.UMC Utrecht zoekt deelnemers voor covidonderzoek
"12.500 deelnemers hebben zich al aangemeld voor het COVID-RED onderzoek", schrijft het universiteitsziekenhuis op Twitter. "We zijn dichtbij het doel van 20.000 maar we zijn er nog niet en daarom zoeken we nog enthousiaste deelnemers."

Tijdens het onderzoek draag je een aantal maanden een armband en moet je een logboek bijhouden. Doel is om al in een vroeg stadium te achterhalen of iemand corona heeft, zelfs voordat je zelf klachten opmerkt. Aanmelden kan via de website van het UMC Utrecht.

Online line-up Utrechts bevrijdingsfestival bekend
"Corona of niet, vrijheid zullen we vieren", is te lezen in het bericht. De organisatie had liever gezien dat het festival gewoon in Park Transwijk kon plaatsvinden, maar heeft als alternatief een online programma opgetuigd. Het programma duurt van 10.00 uur tot 21.30 uur en wordt uitgezonden vanuit Tivoli Vredenburg.

Aan alles is gedacht, het programma trapt af met een activiteit voor kinderen. In de middag is er ruimte voor verschillende gesprekken. Zo gaat burgemeester Dijksma in gesprek met inwoners onder leiding van presentatrice Brecht van Hulten. Comedian Soundos El Ahmadi geeft een zogenoemd vrijheidscollege. 's Avonds is er ruimte voor muziekale optredens. Kijk hier voor het hele programma.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -