Winkeliers voorbereid op versoepeling: 'Dit is écht een winkel voor spontane bezoekers'

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
UTRECHT - Winkeltje in en winkeltje uit, volgende week kan dat weer. Mark van Winden van de winkel It's a Present in Utrecht is daar blij mee. Hij heeft typisch zo'n winkel waar je even binnenloopt. "Het idee is dat iedereen hier een cadeautje kan vinden, eigenlijk verkopen we allemaal dingen die je niet nodig hebt, maar waar je wel blij van wordt. Als je bij ons geen cadeau kan vinden, kan je het nergens vinden, zeggen we altijd."
Verslaggever Annemarie de Wit is op bezoek bij It's a Present.
De branche heeft lang op dit moment gewacht, de omzet was niet op peil te houden met alleen winkelen op afspraak. Met name winkels die het moeten hebben van het spontaan binnenlopen, hebben flink geleden. Klanten zijn dus van harte welkom, zegt ook Van Winden. "Ik hoop dat de drukte een beetje gespreid wordt, maar verwacht eigenlijk geen enorme drukte in één keer."
De kletspot is één van de cadeaus die te koop zijn bij It's a present.
De kletspot is één van de cadeaus die te koop zijn bij It's a present. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Van Winden mag acht mensen tegelijk binnen hebben in zijn winkel. Hij heeft al bedacht hoe hij dat gaat regelen. "We zetten gewoon acht mandjes bij de deur. Als die op zijn, moeten mensen even wachten." Hij hoopt ook op klanten op doordeweekse dagen. "Het zal niet snel te druk in de winkel worden, maar je wil natuurlijk geen rijen op straat. We hopen dat mensen een beetje gespreid komen, dat niet iedereen op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur komt."
Ook de voorzitter van Centrummanagement Utrecht, Arjan Kleuver, is blij dat er weer meer spontaan kan. "We hebben bij vorige versoepelingen laten zien dat winkels veilig ingericht zijn. Ik hoop zo min mogelijk op beveiligers en hekwerken, we willen het wel gastvrij houden."
Het is nu nog rustig in de winkelstraat in de binnenstad van Utrecht.
Het is nu nog rustig in de winkelstraat in de binnenstad van Utrecht. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Bang voor te veel drukte is Arjan Kleuver niet. "Ik verwacht niet dat het op zaterdagmiddag onveilig druk zal worden. Maar het is natuurlijk wel slim om als je op woensdagochtend kan gaan, dat ook te doen."
Ook Van Winden denkt dat het beheersbaar blijft. "Meer mensen durven zomaar even binnen te lopen denk ik. Ik verwacht geen enorme drukte in één keer, dat zal wel tijd nodig hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.