IBBloesemdag bezorgt studenten groene vingers én een mooie buurt

UTRECHT - Utrechtse studenten hebben er vandaag voor gezorgd dat hun eigen leefomgeving weer een stukje aangenamer wordt. De studenten die wonen in het Ina Boudier-Bakkercomplex (IBB) hebben in de stralende zon bloemen gezaaid. Een project met zelfs een eigen naam: de IBBloesemdag. Deborah van der Vlist gaf de naam aan het groene initiatief.
IBBloesemdag
"Er is vooral gras hier", zegt Deborah. "Dus niet zo veel plekken voor vogels of insecten." Een zadenmix speciaal bedoeld voor bijen is daarom gebruikt voor de bloemenperkjes van het IBB.

Vrezen voor de grondfrees

Het spannendste aan het zaaien is het gebruik van de grondfrees. De scherpe messen van de machine zorgen dat de grond omgespit wordt zodat nieuwe bloemen tot leven kunnen komen. "We snapten eerst totaal niet hoe de machine werkte dus toen moest het met de hand. Gelukkig kregen we hem later wel aan de praat", vertelt IBB-bewoner Renee van Londen.
Toch blijft het zaaien handenarbeid. "Met de schep moet je het gras ook nog omscheppen. Vervolgens gooi je er zuurstofarm zand overheen. Dan kan je pas zaaien", zegt Renee. De groene vingers van de deelnemers, haast alleen vrouwen, zorgen uiteindelijk voor zo'n twintig perkjes.

Behoud van de bloemen

Hoewel de bloemen met veel liefde gezaaid zijn, lopen ze het gevaar om vernield te worden. "Studenten lopen hier continu over het gras en in de zomer heeft iedereen wel een eigen zwembadje", zegt initiatiefnemer Deborah. "Maar ik heb in de Facebookgroep al een paar keer aangekondigd dat ze de bloemen heel moeten houden."
IBB'er Renee heeft een andere oplossing voor ogen. "Ik heb al iemand aangewezen als vogelverschrikker die met een stoel en een biertje klaar gaat zitten", zegt Renee. "Als hij dat ook even zou doen bij mensen, zodat er geen ballen en biertjes in de perken komen. Dat zou wel chil zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.