RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Softwarereus AFAS viert 25-jarig bestaan met nieuw pand: 'Mensen moeten zich hier thuis voelen'


LEUSDEN - Het is 3,5 jaar geleden dat de eerste schop de grond in ging, maar nu is-ie helemaal af: het nieuwe kantoorgebouw van softwaregigant AFAS in Leusden. Met 66.000 vierkante meter is het een van de grootste kantoren in onze regio, maar in het gebouw zit veel meer dan alleen bureaus en beeldschermen.

AFAS, dat deze maand 25 kaarsjes uitblaast, hoopt met het nieuwe 'Experience Center' een nieuwe hotspot voor de zakelijke markt te hebben neergezet in Leusden. Een vijfde van het pand is ingericht als kantoorruimte, het leeuwendeel moet "een beleving" aan bezoekers bieden. Het gebouw heeft onder meer een helikopterplatform, (elektrische) fietsenstalling, achthonderd gratis parkeerplekken, auditoria, vergaderzalen met privékok, een restaurant, bar en atrium. "Dit moet een huis worden waar mensen zich graag thuis voelen", aldus Herman Zondag, directeur Customer Experience.

Een rondleiding door het gloednieuwe AFAS-pand in Leusden


Clubhuis
Als je door de draaideur aan de Inspiratielaan binnenkomt, valt direct op hoe groot het pand is. In alle richtingen vind je lange, brede wandelgangen en wie omhoog kijkt ziet de wenteltrappen en liftschacht zeven verdiepingen aandoen. Het personeel dat je ziet lopen is in dienst van AFAS zelf, wat volgens Zondag past bij het idee van een familiebedrijf. "We huren alleen de glazenwassers in."

Na een kop koffie begint de rondleiding op de vierde verdieping, in het kantoor. Of clubhuis, zoals Zondag het noemt. Op dit moment zit er een enkeling te programmeren, maar na de coronacrisis is het de bedoeling dat tientallen werknemers van AFAS gebruikmaken van de werkplekken. Het licht, de verwarming en airconditioning is voor elke medewerker met een app op de telefoon te bedienen.

 Herman Zondag, directeur klantervaring bij AFAS, is verantwoordelijk voor het nieuwe pand Herman Zondag, directeur klantervaring bij AFAS, is verantwoordelijk voor het nieuwe pand | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Na coronacrisis deels thuis, en deels op kantoor werken
Bang dat een nieuwe thuiswerkcultuur de grote investeringen na de coronacrisis teniet doen, is Zondag niet. "Het wordt wel anders, en terecht. Ik denk dat je wel een meer hybride situatie gaat krijgen: twee dagen thuis werken, en drie dagen hier. Kijk, op 13 maart 2020 gingen de deuren van onze kantoren in Nederland op slot. Ik verwacht dat als straks iedereen gevaccineerd is, en ik hoop ook dat iedereen dat gaat doen, dat die deuren ook weer open gaan."

Vanaf dat moment zullen medewerkers niet alleen aan een nieuw bureau aanschuiven, maar kunnen ze op een vrij moment ook gebruikmaken van een sportzaal en fitnessruimte. Met een tablet kunnen werknemers digitale lijnen projecteren waarmee de zaal in een paar seconden omgetoverd wordt tot onder meer een basketbal-, volleybal- of voetbalveld. Vanaf het veld is het krachthonk te zien, dat een verdieping hoger ligt.

Theater
Het overgrote deel van het gebouw is echter niet bedoeld voor AFAS-medewerkers, maar voor de zakelijke klant. Naast de kantoortoren bestaat het pand onder meer uit een restaurant dat plek biedt aan 750 gasten, en een atrium waar kleine beurzen en tentoonstellingen georganiseerd kunnen worden.

Maar voor Zondag is de kers op de taart het eigen theater, die juist ook voor particulieren bedoeld is. Omgeven door een grote glazen koepel aan de buitenkant van het pand, is er binnen plaats voor 850 personen. Daar gaan de deuren voor het eerst op 25 september open, tijdens de premičre van de musical over Johan Cruyff. "In dit theater, in Leusden", zegt Zondag. "Hoe mooi, ik vind het geweldig."

 Het AFAS Theater biedt plek aan 850 mensen Het AFAS Theater biedt plek aan 850 mensen | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Pand speelt belangrijke rol voor regio
Ook de gemeente heeft zich hard gemaakt voor de komst van het gebouw. Toen de provincie in 2016 met een plan kwam om leegstand in kantoren terug te dringen en zo de bouw van nieuwe kantoren te blokkeren, lobbyde de gemeente daartegen in de hoop dat ze AFAS konden behouden. "Het zou voor ons natuurlijk heel vervelend zijn als AFAS weggegaan zou zijn", stelt Leusdens recreatie- en toerismewethouder Patrick Kiel (VVD).

Volgens de wethouder kan het pand namelijk een belangrijke rol voor de regio vervullen. "Je hebt gewoon heel veel mensen die straks elke week naar Leusden komen, vooral voor die mooie musical. Als een klein percentage daarvan denkt: ik ga toch een hapje eten voordat ik naar de musical ga, of ik kom nog een keer terug omdat ik het hier in de buurt mooi vind, denk ik dat dat op deze aantallen echt wel effect heeft."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -