RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist tbs met dwang voor winkeldief die IJsselsteinse supermarktmedewerkers neerstak

IJSSELSTEIN/NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de man die in maart vorig jaar twee medewerkers van de Plus-supermarkt in IJsselstein neerstak.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de 40-jarige Irakees Hayder Al-A. de medewerkers van het leven probeerde te beroven, nadat hij door hen was staande gehouden voor winkeldiefstal. Daarmee is hij volgens de aanklager schuldig aan gekwalificeerde doodslag.

Beelden van incident
Al-A. werd op 14 maart vorig jaar door winkelmedewerkers staande gehouden voor winkeldiefstal. Eerder die dag was hij met een grote tas vol boodschappen zonder te betalen de supermarkt uitgelopen. Een half uur later liep hij met een winkelwagen opnieuw rond in de winkel en werd hij door een medewerker herkend. Hij liep rustig mee naar de kantine, maar daar trok hij een mes, stak twee medewerkers en rende de zaak uit.

In de rechtszaal werden bewakingsbeelden getoond van het incident. Daarop was ook de enorme paniek te zien die uitbrak onder de vele klanten die boodschapen deden in de supermarkt. Al-A. werd korte tijd later door de politie aangehouden in een plaatselijke moskee. Het bebloede mes werd in een container naast de supermarkt gevonden. Hij had dat meegenomen voor het geval hij werd betrapt, bekende hij achteraf.


De twee medewerkers waren ernstig gewond. Een van hen werd in zijn zij gestoken en liep een klaplong op. De ander werd in zijn pols gestoken, waarbij zes pezen en een ader werden doorgesneden. Hij zal zijn hand nooit meer normaal kunnen gebruiken. De slachtoffers eisen flinke schadevergoedingen van de verdachte. De supermarkt wil dat hij de loonschade vergoedt die door hun arbeidsongeschiktheid is ontstaan, hoewel dit ook bij de verzekering geclaimd had kunnen worden.

Gevaar voor herhaling
De man zegt dat hij door geldgebrek gedwongen was om te stelen en voor zijn vrouw en vijf kinderen te zorgen. Hij zou hebben gestoken, omdat hij bang was dat de winkelmedewerkers hem iets aan zouden doen. Maar het OM en de rechtbank zagen aanwijzingen voor een psychische stoornis. De verdachte is daarom door deskundigen in het Pieter Baan Centrum geobserveerd.


Al-A. is volgens hen verminderd toerekeningsvatbaar door psychotische stoornissen. Die zouden erger zijn geworden, omdat hij zich niet aan de Nederlandse cultuur kon aanpassen toen hij van Irak, via SyriŽ, naar Nederland kwam. Tijdens de observatie zou hij zeer vreemd gedrag hebben vertoond en vreemde dingen hebben gezegd.

Zo beweerde hij dat hij van de gemeente met opzet steeds woonruimte kreeg in de buurt van begraafplaatsen, om hem gek te maken. Voor zijn rij-examen zou hij zijn gezakt, omdat de examinator gifgas had gebruikt. Deskundigen vrezen dat hij steeds agressiever en impulsiever wordt en denken dat de kans op herhaling groot is. De officier van justitie betoogde dat de samenleving tegen hem moet worden beschermd.


Levenslang in kliniek
De verdachte besloot kort voor de zitting dat hij niet naar de rechtbank wilde komen en liet zijn verdediging over aan advocaat Roethof. Die stelde dat zijn cliŽnt uit angst lukraak om zich heen stak en niet de bedoeling had om de winkelmedewerkers te doden. Volgens Roethof heeft zijn cliŽnt gezegd dat hij het nooit zo heeft gewild.

Ook pleitte hij voor een lichtere behandeling dan tbs. Omdat over twee jaar de verblijfsvergunning van Al-A. afloopt, zou hij niet met verlof kunnen om te resocialiseren. De kans zou dan groot zijn dat hij levenslang in een gesloten kliniek moet blijven.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak is op vrijdag 7 mei.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -