Wachttijd op sociale huurwoning in regio Utrecht lang (maar nog niet eens in landelijke top 10)

Archief.
Archief. © Pixabay / Sephelonor
PROVINCIE UTRECHT - Wie een sociale huurwoning zoek in de regio Utrecht staat al snel minimaal acht jaar ingeschreven bij een woningcorporatie. Daarmee is de druk op de sociale huurwoningen in de provincie hoog in vergelijking met de rest van Nederland. Toch zijn de echte uitschieters niet in Utrecht te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
De NOS verzamelde de gegevens van 212 gemeenten om een vergelijking te maken. Daarmee reageerde zo'n 60 procent van de gemeenten. In deze regio zijn alleen de wachttijden bekend van de U16-gemeenten rondom Utrecht en ontbreken dus de gegevens van onder andere Amersfoort en Veenendaal.

Uitschieters

Landelijk gezien liggen de top-10 gemeenten met de langste inschrijfduur voor een sociale huurwoning niet in onze provincie maar allemaal in Noord-Holland. Daar zijn uitschieters met een wachttijd van 14 jaar of meer.
In de provincie Utrecht is Nieuwegein de gemeente met de langste inschrijfduur. Gemiddeld staan woningzoekenden hier 12 jaar ingeschreven. Maar let op: ingeschreven staan, is iets anders dan actief zoeken. Over het algemeen staan burgers in Nieuwegein ruim 7 jaar in het bestand voor ze actief op zoek gaan naar een woning. Die zoektocht duurt gemiddeld 5 jaar en 3 maanden.
In de stad Utrecht staan mensen over het algemeen iets korter ingeschreven, maar zijn ze langer op zoek naar een sociale huurwoning. Zes jaar en vier maanden duurt het voor een huis in de stad beschikbaar is. De totale inschrijfduur is hiermee 11 jaar en 1 maand.

Tekort

In heel Nederland en dus ook in de provincie Utrecht is een tekort aan sociale huurwoningen. "Eén tot drie jaar zoeken, dat zou het gemiddelde moeten zijn voor een functionerende woningmarkt", zegt Paulus Jansen (SP), oud-wethouder wonen in de stad Utrecht en voormalig directeur van de woonbond.
Iedereen die beweert dat het probleem wel oplost door meer te bouwen, liegt dat 'ie zwart ziet.
Paulus Jansen, oud-wethouder Utrecht
Jansen heeft de problemen in de sociale huursector zien toenemen. "Iedereen die beweert dat het probleem wel oplost door meer te bouwen, liegt dat 'ie zwart ziet." De oud-wethouder bekritiseert het overheidsbeleid van de afgelopen tien jaar. Volgens Jansen zijn corporaties op afstand gezet en is de huurprijsbescherming verslechterd. Ook zegt hij dat sociale huurwoningen voor ontwikkelaars niet genoeg opleveren.
"Speculanten hebben veel grondposities te pakken. Dus grondbeleid en goede wetgeving moeten ervoor zorgen dat gemeenten een evenwichtig woningaanbod kunnen realiseren", stelt Jansen. Hij pleit voor meer eisen aan wat er wordt gebouwd. "Omdat wanneer je die niet stelt er vooral wordt gebouwd voor mensen met veel geld en die zijn er in deze regio zat vanwege de centrale ligging. Uiteindelijk drukt dat de mensen met lage en middeninkomens de regio uit."

U16

In aanmerking komen voor een sociale huurwoning is afhankelijk van je inkomen. Ook moet je ingeschreven staan bij een woningcorporatie. De kans om aan een woning te komen, is ook afhankelijk van hoe lang je staat ingeschreven. De kans neemt toe wanneer je langer op de lijst staat. Veel mensen schrijven zich daarom uit voorzorg in voor een huis om in aanmerking te komen wanneer ze dat nodig hebben.
Voor het onderzoek van de NOS zijn alleen de gegevens van de U16-gemeenten verwerkt, oftewel: Utrecht en de aangrenzende gemeenten. Hoe het zit met de wachttijden in andere gemeenten als Amersfoort en Veenendaal is dan ook niet duidelijk. In het onderzoek komen deze ontbrekende gemeenten niet naar voren omdat de wachttijd volgens de omroep niet nauwkeurig genoeg te berekenen is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.