Stichtse Vecht belooft beterschap: trauma-arts kan niet met brugwachter communiceren

De Vechtbrug. Archief.
De Vechtbrug. Archief. © Google Streetview
MAARSSEN/BREUKELEN - Ambulancemedewerkers en trauma-artsen hebben op dit moment in Stichtse Vecht geen systeem om te kunnen communiceren met brugwachters. Die situatie is aan het licht gekomen na onderzoek van de gemeente naar een incident vorig weekend waarbij een trauma-arts die naar een levensbedreigende situatie in Breukelen ging minutenlang moest wachten voor een openstaande brug.
Het onderzoek van de gemeente Stichtse Vecht kwam er na een incident afgelopen zaterdag. Een traumahelikopter zette toen een arts af die naar een woning van een slachtoffer in Breukelen moest. Dat huis lag in de buurt van de Vecht maar de helikopter kon alleen aan de 'verkeerde' kant van het water landen.
Toen de arts de Vechtbrug wilde oversteken, kon dat niet: de brugwachter had de brug net open gezet. Zo gingen waardevolle minuten verloren. Burgemeester Ap Reinders sprak na afloop van het incident al van een 'onwenselijke situatie als elke seconde telt.' Hij kondigde een onderzoek aan.
Het probleem bestaat er volgens de gemeente uit dat ambulances en trauma-artsen in de regio waaronder Stichtse Vecht valt geen systeem hebben waarmee ze met brugwachters kunnen communiceren. De trauma-arts in de helikopter kon vooraf dus niet aan de brugwachter laten weten dat hij eraan kwam.

Overleg

Deze week is er overleg geweest tussen de gemeente, ambulancedienst RAVU, en de politie om te kijken wat er verbeterd kan worden. Op korte termijn worden er nieuwe afspraken gemaakt tussen de organisatie die de ambulances aanstuurt, de politie en de meldkamer.
Maar Stichtse Vecht kan het probleem niet alleen oplossen, zegt het college in een brief aan de gemeenteraad (.pdf). Ook regionaal moet onderzocht worden hoe hulpdiensten onderling beter kunnen communiceren met bijvoorbeeld brugwachters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.