Protest zonnepark ook van buiten De Bilt: 'Ik ben er gewoon op tegen, waar ze ook liggen'

© RTV Utrecht
DE BILT - Niet genoeg draagvlak en dus komt het zonnepark er niet. Dat is de beslissing van de gemeenteraad in De Bilt over een zonnepark langs de A27 bij Maartensdijk. Het plan past binnen de ambities, maar mede door een petitie die ruim duizend keer is ondertekend, gaat het niet door. Alleen, die petitie is niet enkel door inwoners van de gemeente getekend.
Van de 1036 handtekeningen is het leeuwendeel anoniem. Toch valt op dat zeker 48 ondertekenaars niet uit de gemeente komen. De petitie: 'Geen zonnepalenpark op zichtlocatie in Noorderpark, De Bilt' krijgt ook steun uit onder andere Dokkum en Venlo.

'Ik kom er op een gegeven moment ook langs'

"Ik vind het onzin, zo'n zonneveld", vertelt een makelaar uit Wormer haastig aan de telefoon. De grote vraag is waarom ze een petitie ondertekent voor een kwestie die ver van haar eigen woonplaats speelt. "Omdat het Nederland betreft. Ik kom er op een gegeven moment ook langs."
De makelaar zegt hiermee dat ze een zonneveld lelijk vindt. Dat zegt ook een ondertekenaar uit Den Bosch. "Ik vind het landschapsvervuiling zo'n veld. Ik ben er gewoon op tegen, waar ze ook liggen. Ik steun hiermee de bewoners van De Bilt en hopelijk steunen ze ons ook."

Een vertroebeld debat

Fractievoorzitter Henk Zandvliet weet dat in zijn gemeente veel mensen buiten de gemeente de petitie hebben ondertekend. Frustrerend vindt hij dat, omdat het het debat vertroebelt: "Ik weet dat er weerstand is. Maar dat lijkt veel massaler is dan het daadwerkelijk is. Ik denk dat het draagvlak groter is. Dat mensen buiten onze gemeente ook bezwaar maken, daar heb ik moeite mee." In de gemeenteraad zijn GroenLinks en D66 zijn nog steeds voor het zonneveld langs de A27, er zou geen natuur voor hoeven wijken.
De ondertekenaar uit Den Bosch snapt het argument van de GroenLinksfractie in De Bilt. "Ik snap het wel, maar ik zie het als een Nederlandse petitie. Als ik in De Bilt kom, zie ik ze alsnog." Een ondertekenaar uit Bakhuizen (Friesland) is door vrienden uit De Bilt op de petitie gewezen: "Ik draag de natuur een warm hart toe en daarom ben ik tegen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.