Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: 'Dan gloei je van trots'

PROVINCIE UTRECHT - Reinold van Zijl uit Harmelen kijkt nog altijd trots als hij praat over zijn koninklijke onderscheiding. Vorig jaar werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Morgen worden de lintjes van dit jaar uitgereikt.
Ridder in de Orde van de Nederlandse Eeuw worden: 'Een hele eer'
Burgemeester Molkenboer belde Reinold van Zijl vorig jaar op om hem te verrassen met zijn onderscheiding. Reinold van Zijl: "Ik was in de schuur bezig en ik dacht, wat moet de burgemeester nou van mij? Ik wist echt niet waarom hij belde. En hij had een heel verhaal met uiteindelijk 'het heeft de koning behaagd' om u een onderscheiding te geven." Van Zijl ziet de onderscheiding als een aanmoediging voor het werk dat hij al die jaren heeft gedaan. "Ik vond het een enorme waardering. Maar ik heb nooit bedacht dat ik een lintje zou krijgen, als je dat dan krijgt word je overvallen."
Door de coronamaatregelen konden de gedecoreerden niet worden verrast in een grote publieke ruimte. Ook dit jaar kan dit niet. Daar zitten volgens Reinold van Zijl ook voordelen aan. "Je wordt niet gelokt naar een grote ruimte met veel mensen, maar ik werd gelokt naar mijn keuken, dat was te overzien. Want je moet toch weer even bij zinnen komen als je wordt overvallen", vertelt hij lachend. Uiteindelijk heeft hij in de zomer in een kleine bijeenkomst alsnog de onderscheiding opgespeld gekregen, door zijn eigen vrouw. Van Zijl: "Dat was in een intieme setting, en dat heeft ook absoluut zijn charme. Dat vergeet je nooit meer."
Reinold van Zijl krijgt zijn lintje opgespeld door zijn vrouw
Reinold van Zijl krijgt zijn lintje opgespeld door zijn vrouw © Prive-archief Reinold van Zijl

Clavion

Hij heeft zijn onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten voor de muziekschool in Vleuten. Ook is hij instrumentbouwer en heeft zelf een instrument ontworpen. Het 'Clavion', een oefeninstrument voor beiaardiers in opleiding. Inmiddels heeft hij bijna tweehonderd instrumenten gemaakt die over de hele wereld gebruikt worden.
Een jaar lang mag Van Zijl zich nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Maar de onderscheiding is niet nadrukkelijk aanwezig thuis: "Je realiseert je dat je een iets belangrijkere burger bent. Het feit dat je waardering krijgt, dat is voor iedereen prettig. En zo heb ik het ervaren. Verder ligt hij bij ons op een veilige plek. En we praten er nog wel eens over in de vorm van een herinnering. Ik vind het ook prettig om erover te praten in de 'wij'-vorm. Ik besef enorm dat het een waardering is die velen betreft. Ik krijg hem maar veel anderen hebben er een stukje van meegekregen."
Vorig jaar kregen slechts zes mensen in Nederland deze onderscheiding, het is de hoogste onderscheiding die je als particulier kunt krijgen: "Ik vind de onderscheiding heel mooi. Er zit ook een protocol bij en een beschrijving. En als je in het hele kleine rijtje mag staan van mensen die deze onderscheiding hebben gekregen, dat is natuurlijk iets om trots op te zijn. En ik denk ook wel dat ik daardoor er een tandje bij wil zetten om iedereen blij te maken met mooie instrumenten."

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Barry van Bommel uit Nieuwegein werd vorig jaar ook verrast met een onderscheiding. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij hem ligt de onderscheiding wel in de woonkamer, netjes opgeborgen in de blauwe koffer.
En het hele weekend moest ik mijn onderscheiding ophouden. 'Ridder Barry' was het dat weekend
Barry van Bommel
Barry van Bommel is al een jaar of twintig op hoog niveau actief in de Jiujitsu-sport. Hij is zelf 27 keer Nederlands kampioen geweest. Maar ook in het buitenland heeft hij prijzen gewonnen en doet hij veel voor de Judo Bond Nederland. Hij is gewend om prijzen te winnen, maar deze onderscheiding is volgens Barry van Bommel tóch anders: "Het mooie van zo'n titel is dat andere mensen vinden dat jij dat verdient, daar ben ik dan wel echt trots op. Voor jezelf doe je gewoon je ding. Maar dit is een ander waardeoordeel."

'Ridder Barry'

Voor Barry van Bommel was het telefoontje van de burgemeester ook zeker een verrassing: "Normaal gesproken ben ik de afgelopen twintig jaar, altijd dit weekend met wedstrijden in Parijs. Dus dan was het wel lastig om mij thuis te houden. Tot vorig jaar, want toen ging het toernooi niet door vanwege de pandemie. Dus toen werd ik thuis gebeld, en dat was wel een verrassing.
De onderscheiding heeft Van Bommel uiteindelijk op 3 juli opgespeld gekregen door zijn zoon. "We stonden op het punt om met de Jeugd op kamp te gaan. Dus ik had mijn judopak al aan. En het hele weekend moest ik mijn onderscheiding ophouden. 'Ridder Barry' was het dat weekend." Daarna is de onderscheiding eigenlijk niet meer uit de doos geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.