'Jehovah's Getuigen willen gevoelige data misbruikonderzoek hebben'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Jehovah's Getuigen zetten alles op alles om de uitgeschreven getuigenissen in handen te krijgen van personen die meewerkten aan een misbruikonderzoek van de Universiteit Utrecht, schrijft Trouw. Volgens de krant vrezen deelnemers dat de religieuze organisatie met deze gegevens hun identiteit wil achterhalen om hen aan te spreken op het buiten hangen van de vuile was.
Het gaat onder andere om uitgeschreven diepte-interviews en de ruwe data van de vragenlijsten die werden ingevuld door zo'n 750 leden en ex-leden. Van hen zeiden bijna 300 personen zelf misbruikt te zijn. De Universiteit Utrecht wees een verzoek om de documenten vrij te geven gedeeltelijk af, waarop de Jehovah's Getuigen vorige week een bezwaarprocedure begonnen.
Volgens de Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen is het "pertinent onjuist" dat de organisatie op zoek zou zijn naar persoonsgegevens of andere informatie die herleidbaar is naar personen. "Het doel van een Wob-verzoek, zoals bijvoorbeeld ook vermeld op rijksoverheid.nl, is simpelweg het opvragen van informatie over het handelen van de overheid. Dit is ook het enige doel van ons verzoek."
Uit het onderzoek, dat begin vorig jaar werd gepubliceerd, bleek dat de manier waarop Jehovahs Getuigen omgaan met misbruik traumatisch is voor de slachtoffers. De organisatie, met 30.000 leden in Nederland, handelt misbruik vaak binnenskamers af. Zestig procent van de getuigen en ex-getuigen die meewerkten, gaf de omgang met misbruik zelfs het rapportcijfer 1.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.