Een dag per week naar college: 'Genoeg om vriendschappen te sluiten'

PROVINCIE UTRECHT - Grote blijdschap bij studenten, want het hoger onderwijs gaat vanaf vandaag weer open. Tenminste, gedeeltelijk dan, want studenten mogen ongeveer een dag in de week naar de universiteit of hogeschool.
Maar ook met een enkele dag in de week zijn ze blij, vertelt de Utrechtse student Koen van den Helder vanochtend op Radio M Utrecht. Hij studeert fysische chemie, een master-opleiding. Hij heeft er dus al een aantal jaren als student opzitten. "Alle colleges waren de afgelopen tijd online, dus ik ben best wel blij dat die ene dag er komt. Vooral voor nieuwe studenten, want voor hen is het nu heel moeilijk om vrienden te maken. Een dag is niet veel, maar het kan genoeg zijn om vriendschappen te sluiten. Online stap je natuurlijk niet zomaar op iemand af."
Studenten van de Universiteit Utrecht hebben weer college
Ook student Stan Liebrand denkt dat vrienden maken nu beter gaat. Hij kijkt ook terug op al een paar mooie jaren, en ook hij heeft vooral te doen met nieuwe studenten: "Ik denk dat veel eerstejaars studenten er toch voor hebben gekozen thuis te blijven wonen en niet op kamers te gaan. Dan mis je gewoon een heel groot sociaal aspect, je ziet altijd dezelfde vrienden en dat is echt een gemis van dit jaar."

Eerstejaars

Voor zijn broertje Guus Liebrand is het een bijzondere dag. Vanochtend kwam hij voor het eerst binnen bij de universiteitsbibliotheek aan de Drift: "Ik ben eerstejaars, dus het is allemaal heel nieuw voor mij. Eigenlijk vind ik het gewoon heel gaaf om het hier eens in het echt te zien. Ik ben ook sowieso maar een paar keer in de stad geweest, voor de rest is het allemaal online."
Tussen de boeken kijkt hij zijn ogen uit. "Toch een beetje surrealistisch om hier voor het eerst te zijn. Ik heb nog wat in te halen na al die tijd online."

Een dag

Een dag per week naar college. Is dat wel genoeg om je echt student te voelen? Koen: "Het is natuurlijk vooral de gezelligheid die je mist. En je moet ook niet vergeten dat studenten vaak maar 1 kamertje hebben: waar we nu college volgen, maar ook slapen en nu ook in sporten. En dat ze daar een dag uit mogen, ik denk dat dat al goud is."
Stan vult aan: "Het is een mooie stap in de goede richting, en ik zou ook willen tegen de instellingen: zorg dan ook dat die ene dag zoveel mogelijk contact heeft. Dus liever geen hoorcolleges, maar liever iets sociaals."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.