Lampenverzamelaar krijgt lampen van de boogbrug bij Vianen: 'Dit is wel de heilige Graal'

Aan de boogbrug Vianen hangen nog bijzondere lampen
Aan de boogbrug Vianen hangen nog bijzondere lampen © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIANEN - "Te gek!" roept lampenfanaat Michel van der Kolk als hij over de boogbrug bij Vianen loopt. In een uur tijd schiet hij honderden foto's van de brug. De oude Lekbrug wordt al jaren niet meer gebruikt, maar de meeste lampen aan de brug zijn nog heel. Volgens de verzamelaar zijn de lampen heel bijzonder.
Michel: "Het is een variant van een Philipslamp die niet zo vaak voorkomt. De lamp werd in de jaren '70 en '80 op bruggen gebruikt, maar ze zijn eigenlijk uitgestorven in Nederland." In de lampenkap zitten lamellen. Die zorgen ervoor dat de schippers die onder de brug doorvaren niet worden verblind.
Lamellen in de kap van de lamp zorgden ervoor dat schippers niet verblind werden.
Lamellen in de kap van de lamp zorgden ervoor dat schippers niet verblind werden. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Michel van der Kolk uit Maarssen wil de lampen al jaren graag toevoegen aan zijn verzameling. Al een jaar of tien geleden en ook vijf jaar geleden probeerde Michel al de lampen van de brug te bemachtigen. Michel: "Maar dat contact liep op niets uit." Maar toen hij hoorde dat dit jaar de brug toch écht weggehaald gaat worden, probeerde hij het nóg een keer. "Ik heb gewoon weer een e-mail gestuurd naar Rijkswaterstaat en toen kwam er een bericht terug. En toen dacht ik 'yes' gelukt!"
Video: Lampenverzamelaar mag de lampen van de boogbrug hebben.
Hij krijgt via Rijkswaterstaat contact met de aannemer die de brug dit jaar gaat verwijderen. Hij mag de lampen hebben. Michel: "Het is gaaf dat je die lampen kunt redden voordat ze straks op een schroothoop belanden. Deze lampen met die diepe kap, ja dat is wel de heilige Graal, haha, die we wel graag te pakken wilden krijgen."

Nostalgie

De liefde voor de straatverlichting is ontstaan in zijn jeugd. "Het is een stukje nostalgie. Mijn ouders hadden vroeger niet veel te besteden. We bleven vaak in Nederland met vakantie en dan gingen we naar de Veluwe. Daar staan veel oranje lampen. Als ik dan in de auto zat en keek via het dakraam naar buiten, dan zag ik het oranje licht zo voorbij flitsen. Daar is de liefde denk ik ontstaan."
In zijn tuin in Maarssen heeft Michel van der Kolk zo'n 300 lampen
In zijn tuin in Maarssen heeft Michel van der Kolk zo'n 300 lampen © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
In zijn tuin in Maarssen liggen zo'n 300 lampen. Soms een complete lantaarnpaal, maar meestal de kap van de straatverlichting. "Het is voor de helft de kick dat het lukt om zo'n zeldzame lamp toe te voegen aan je verzameling. En als je hem dan hebt, dat je 'm dan kunt schoonmaken en aansluiten. Zorgen dat de lamp brandt...en hem dan op de plank te leggen, haha. Een postzegelverzamelaar doet de postzegels in een boek. En wij leggen de lamp op een plank", zegt hij lachend.

Utrechtse Hoed

In zijn tuin ligt ook typisch Utrechtse straatverlichting. Michel: "De 'Utrechtse Hoed', daar ben ik nog steeds heel blij mee. Die lamp heb ik ooit gekregen van iemand uit Overvecht."
Typisch Utrechtse straatverlichting de 'Utrechtse hoed'
Typisch Utrechtse straatverlichting de 'Utrechtse hoed' © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Michel heeft samen met zijn mede-hobbyisten, bijna twintig man, een appgroep. Het wordt volgens de verzamelaar wel steeds lastiger om mooie lampen te krijgen. "Het is steeds meer LED in de straatverlichting, en dat is niet leuk om te verzamelen." In de groep is enthousiast gereageerd op de buit van Michel. "Ik wil zoveel mogelijk lampen hebben van de brug, want dan kan ik ze ook voor mijn mede-verzamelaars meenemen."
Voor de lampen van de boogbrug moet Michel wel eerst plaats maken in de overvolle schuur. Dan doet hij wat uit zijn verzameling weg, zodat er weer plek is. We hoeven niet bang te zijn dat de lampen van de boogbrug ooit door Michel naar de stort worden gebracht. "Die kappen met de lamellen, dat wordt wel een topstuk in mijn verzameling, daar zit ik al zo lang op te azen."
In de zomer worden de lampen in het bijzijn van Michel van de brug gehaald, hij mag ze dan gelijk mee naar huis nemen. In het najaar wordt de hele brug verwijderd.
De oude Lekbrug wordt dit jaar nog verwijderd.
De oude Lekbrug wordt dit jaar nog verwijderd. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
In de zomer gaan de lampen van de brug, dan mag Michel ze meenemen. Maar de verzameling is dan nog niet compleet, hij is alweer bezig met een volgend project: "Ik ben ook contact aan het zoeken met de juiste personen bij Rijkswaterstaat, want er hangen nog SRP lampen langs de A13 / A16, afrit Delft. Dat zijn de laatste in Nederland, dat is nog niet gelukt. Dus als iemand dit hoort: red ze haha!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.