Verzet neemt toe, nu windmolenlocaties concreter worden: 'Dit heeft consequenties voor onze omgeving'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Waar in onze provincie kunnen straks mogelijk windmolens en zonneparken komen? Daarover moeten gemeenten in onze provincie de komende maanden een beslissing nemen. RTV Utrecht maakte op basis van tientallen actuele beleidsstukken een kaart waarop te zien is welke locaties in beeld zijn voor opwekken van duurzame energie, de zogeheten 'zoekgebieden'.
In de gemeente De Ronde Venen zijn er 8 potentiële zoekgebieden. Aan de kersverse wethouder Cees van Uden (D66) de taak om de gemeenteraad te laten beslissen welke van die gebieden straks verder worden onderzocht. En om de inwoners van de gemeente daar in mee te krijgen. "Dat is echt een uitdaging", zegt van Uden. "Het is een ingewikkeld proces, maar wel heel leuk."

240 meter

Ingewikkeld omdat er in de gemeente veel verzet is tegen met name de komst van windmolens. Daarin is De Ronde Venen niet uniek. Overal in de provincie zijn inmiddels actiegroepen gevormd die zich keren tegen de komst van met name windmolens. Het moment van knopen doorhakken nadert en daarmee komt er ook steeds meer weerstand vanuit de inwoners.
"Er zitten zoveel nadelen aan", vertelt Kees van Rossenberg. Met 'Energie De Bilt' voerde hij vorige week actie bij het gemeentehuis en er werd een petitie overhandigd aan de wethouder die duizenden keren getekend is. "Het gaat om megawindmolens van 240 meter hoog. Dat is meer dan twee keer de Domtoren. Het is slecht voor de gezondheid van de omwonenden. We hebben het ook over slagschaduw en natuurbeschadiging."
De actiegroep wil daarom in gesprek met de gemeente over alternatieven voor het oplossen van het energievraagstuk, waardoor windmolens mogelijk niet nodig zijn. Van Rossenberg: "Dan moet je denken aan isolatie. Er komt een grote subsidie daarvoor uit Europa. We hebben een uniek landschap hier dat CO2 opneemt. We willen deze 'groene tuin' daar ook voor inzetten."

Klimaatakkoord

Toch is het de vraag of die alternatieven bijdragen aan het opwekken van genoeg duurzame energie. Wethouder Anne Brommersma van de De Bilt (GroenLinks): "We hebben met z'n allen een klimaatakkoord ondertekend waarin we hebben opgeschreven dat we in 2050 met z'n allen energieneutraal willen zijn. En daar zal iedere gemeente, dus ook De Bilt, z'n bijdrage aan moeten leveren. Dat heeft consequenties voor onze omgeving."
Haar collega uit De Ronde Venen, Cees van Uden, sluit zich daarbij aan. "We hebben gewoon een opdracht met elkaar. Je kunt niet zeggen dat je voor een klimaatneutrale samenleving bent en geen maatregelen wil nemen. Dus we zullen toch íets moeten."

Mix van zon en wind

En dat betekent dus dat er straks windmolens en zonnepanelen in het landschap verschijnen die duurzame energie moeten opwekken. Van Uden: "Dat er één van de twee komen, is bijna zeker. Zonnepanelen op daken doen we ook, maar zelfs als ze op alle daken in de hele gemeente liggen dan is dat nog niet genoeg. In theorie zou het alleen met zonne-energie kunnen, maar in de winter of 's nachts schijnt de zon niet. Dus een mix van zon- en windenergie zou optimaal zijn."
Komende maanden worden spannend voor alle gemeenten in onze provincie. Gemeenteraden willen voor oktober gestemd hebben over welke zoekgebieden nader worden onderzocht en op welke locaties dus mogelijk windmolens en zonneparken komen. Van Uden: "We gaan mensen daarover informeren, maar we laten ze ook meepraten. Ze mogen schriftelijk laten weten wat ze er van vinden, maar er is ook de mogelijkheid om bij de gemeenteraad in te spreken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.