RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrachtwagenchauffeur reed in op file A12: 140 uur taakstraf en 10 maanden niet rijden

DE MEERN/MIJDRECHT - Een 40-jarige vrachtwagenchauffeur uit Velserbroek is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur voor het veroorzaken van een kettingbotsing op de A12 bij de Meern, ruim drie jaar geleden. Ook mag hij van de rechtbank in Utrecht voor een periode van 10 maanden niet rijden.

De vrachtwagenchauffeur was op 30 oktober 2017 tijdens de avondspits bezig met zijn telefoon en reed daardoor in op een file. Bij de aanrijding waren zes auto's betrokken. De bestuurder van een van die auto's raakte zwaargewond.

Steeds langzamer rijden
Om op de A12 bij De Meern op de juiste rijbaan te komen moest de chauffeur drie rijbanen opschuiven. De matrixborden boven die rijbanen knipperden. Bovendien gold volgens getuigen 600 meter voor de plek van het ongeval al een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. Later werd dat 50 kilometer per uur. Volgens de vrachtwagenchauffeur reed hij met 60 á 70 kilometer per uur in de richting van de gewenste rijstrook.

Volgens een getuige moesten de weggebruikers op de betreffende plek steeds langzamer rijden en stond het verkeer op een gegeven moment stil. Rond 16:30 uur reed de vrachtwagenchauffeur in op de file, waarbij de betrokken auto's op elkaar werden gedrukt. Uit de verkeersongevallenanalyse blijkt dat de chauffeur 600 meter voor de plek van het ongeval al werd gewaarschuwd voor de naderende file.

Uit onderzoek van de telefoon van de chauffeur blijkt dat hij vlak voor het ongeluk Whatsapp opende en in een chat een foto maakte. Dit deed hij terwijl hij in zijn vrachtwagen zijwaarts richting een andere rijbaan reed. In totaal was hij 17 seconden op zijn telefoon bezig. Vlak daarna vond de aanrijding plaats. Zelf ontkende de chauffeur twee weken geleden in de rechtbank het telefoongebruik.

Schuld en straf
De rechtbank vindt dat, vooral door de combinatie van onvoorzichtig rijden en telefoongebruik, het ongeluk aan de vrachtwagenchauffeur kan worden toegerekend. Hij heeft zeer onvoorzichtig en onoplettend gehandeld, vinden de rechters. Daardoor liep een medeweggebruiker zwaar lichamelijk letsel op: een lage dwarslaesie. Het slachtoffer zou levenslang gehandicapt blijven, maar is acht maanden na het ongeval overleden.

De rechtbank is het met de officier van justitie en de verdediging eens dat uit het dossier niet kan worden afgeleid dat de dood van het slachtoffer het gevolg is van het ongeval. Het OM ging er aanvankelijk vanuit dat dit het gevolg was van het ongeluk, maar volgens artsen is dat niet met zekerheid vast te stellen. De rechtbank spreekt hem daarvan dan ook vrij.

Door de rijontzegging van 10 maanden kan de chauffeur gedurende die tijd zijn werk niet doen. De straf is wel lager dan door de officier van justitie geëist. Die had om een taakstraf van 200 uur en een rijontzegging van 18 maanden gevraagd. Maar de rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar wat bij vergelijkbare zaken is opgelegd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -