RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Een plant voor een tegel, Nieuwegein hoopt op een domino-effect om wijken te vergroenen

NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - Bijna vijftig bewoners van de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein doen mee aan de actie 'Tegeltje eruit, plantje er in'. In ruil voor een tuintegel kregen deelnemers een plant naar keuze om de tuin mee te vergroenen. De gemeente hoopt dat de organisatie het project in andere wijken voortzet.

Zoveel mogelijk tuinen groener maken. Veel gemeentes proberen op ludieke manieren hun inwoners zo gek te krijgen om de tegels eruit te halen en planten neer te zetten. Afgelopen september deed een aantal gemeenten uit onze provincie nog mee aan het 'NK Tegelwippen', om zo bewustwording te creŽren. In Nieuwegein kunnen mensen uit de wijk Fokkesteeg nu - in ruil voor een tegel - een gratis plant krijgen.

De actie is een initiatief van Stichting Samen Duurzaam Nieuwegein. De stichting zet zich in voor een beter milieu, maar wil ook de buurt opknappen. "We helpen de omgeving van bewoners aan te passen aan het veranderde klimaat", vertelt vrijwilliger Roel van den Bosch.

Ook hoopt de stichting bewustzijn te creŽren op gebied van klimaat en biodiversiteit. Daarom ontvangen deelnemers, naast de plant, tuinbladen en informatiefolders. "We voeren een goed gesprek met bewoners. Hopelijk leren ze anders denken over duurzaamheid en het milieu", zegt Van den Bosch.

Tevreden klanten
Frank Solinger is blij verrast als twee vrijwilligers met zijn plant voor de deur staan. "Dat is snel! Ik heb me gisteren pas opgegeven. Het is een leuke actie. De tegel staat al klaar", vertelt Solinger. De kattenstaart plant hij in zijn tuin tussen de tegels. De vrijwilligers zijn onder de indruk van zijn sedumdak en vijver. "Jij bent al erg groen!", zegt Van den Bosch verrukt.

 Tegel eruit, plant er in Tegel eruit, plant er in |

Elke Praagman woonde vier jaar in Zambia. Ze weet van het effect van tegels op de temperatuur in haar tuin. "Je tuin verkoelt als je stenen weghaalt", weet Praagman uit ervaring. Net als groen en schaduw in de tuin. Ze wijst om zich heen: "Het zijn kleine tuinen en niemand heeft een boom voor schaduw en verkoeling", zegt Praagman. Dus is ze extra blij met de plant.

 Tuin van Praagman bestond vooral uit stenen Tuin van Praagman bestond vooral uit stenen |

Deelnemer Joke: "Ik heb een gemeenschappelijke tuin die ik met twee woongroepen deel. De tuin bestaat vooral uit tegels. Ik was van plan om de tuin op te knappen, dus de actie kwam als geroepen." Ze heeft een ooievaarsbek gekregen. Een 'leuke plant' die laag blijft en lang bloeit.

De actie is in de wijk Fokkesteeg gehouden en eindigt vandaag, maar mogelijk komen andere wijken ook aan de beurt. "Eerst gaan we het project evalueren", zegt Van den Bosch. Hij heeft goede hoop dat zijn stichting het project gaat voortzetten in andere wijken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -