Historicus: Bescherm jaagpaden langs de Vecht als monument

OUD-ZUILEN - De jaagpaden langs de Vecht moeten beschermd worden, door ze de status van gemeentelijk- of rijksmonument te geven. Die oproep doet Hans van Bemmel. Hij is amateurhistoricus in Maarssen en weet veel over de geschiedenis van deze paden.
Historicus Hans van Bemmel uit Maarssen: Maak van jaagpaden langs de Vecht een monument.
Historicus Hans van Bemmel uit Maarssen: Maak van jaagpaden langs de Vecht een monument. © Marc van Rossum du Chattel
Van Bemmel doet zijn uitspraken nadat er over twee van deze paden commotie is ontstaan. Zowel het jaagdpad in Oud-Zuilen als dat in Op Buuren wordt bedreigd. In deze twee dorpen van de gemeente Stichtse Vecht worden de paden druk bewandeld, en nu in coronatijd is het er extra druk. Het stuit de bewoners langs de Vecht tegen de borst, omdat ze in toenemende mate hun privacy geschonden zien.

Kinderarbeid

Een jaagpad is een smal pad langs de oever van een vaart of rivier. In het verleden was de trekschuit een belangrijke vorm van transport voor zowel goederen als personen. Met name tussen Amsterdam en Utrecht was er veel van dergelijk verkeer. Hans van Bemmel: "Die trekschuiten werden met een touw voortgetrokken. Dat touw zat hoog in de mast. Langs de oever liepen één of meer paarden, of de vrouw van de schipper. Zelfs kinderen werden ingezet om de schuit voort te trekken."
Wandelpad langs de Vecht in Oud-Zuilen.
Wandelpad langs de Vecht in Oud-Zuilen. © Marc van Rossum du Chattel
Na de komst van de trein en andere vormen van transport verdween de trekschuit. Met name historici proberen de geschiedenis van de trekschuit te beschermen. Zo heeft de Historische Kring Maarssen langs de Vecht een aantal rolpalen terug geplaatst. Van Bemmel: "Die stonden bij bochten in de rivier. Ze moesten bij zo'n bocht voorkomen dat de schuit tegen de kant voer, of dat het touw over de weg zou lopen."

Bloot eigendom

In de loop der eeuwen is er steeds meer gebouwd langs de Vecht, vooral woningen. Bewoners kregen wel de grond, maar op basis van zogenoemd 'bloot eigendom'. Ze moesten accepteren dat er een smal pad bleef lopen tussen hun tuin en de oever van de Vecht. En zo ontstonden een aantal bijzondere wandelpaadjes langs de rivier, de jaagpaden.
Rita Dekker uit Oud-Zuilen: 'Dit is van historische waarde, en het wordt toch een beetje vernacheld op deze manier.'
Rita Dekker uit Oud-Zuilen: 'Dit is van historische waarde, en het wordt toch een beetje vernacheld op deze manier.' © Marc van Rossum du Chattel
In Oud-Zuilen en Op Buuren zijn nieuwe bewoners niet blij met dat blote eigendom. Zij proberen het wandelen te ontmoedigen. Zo draaiden ze het bord dat aangaf dat het een wandelpad is al eens om. En ook hingen ze A4-tjes op die opriepen het pad te vermijden in verband met corona. Ook wordt het pad opgebroken en worden er steeds meer obstakels opgeworpen, zoals plantenbakken, hekjes en schuttingen. Dat is weer tot verdriet van enkele andere bewoners uit de dorpen, zoals Rita Dekker: "Ik vind het vreselijk, want het is voor Oud-Zuilen wel van historische waarde", zegt de inwoonster van het dorp. "En dat wordt toch een beetje vernacheld op deze manier."

Weggejaagd

Ook de politiek bemoeit zich met de mogelijke teloorgang van de historische paden. Riette Habes van Samen Stichtse Vecht: "Ik heb aan de burgemeester gevraagd om dit op te pakken, dat daar mensen weggejaagd worden. Die nieuwe eigenaren hebben kennelijk geen idee dat daar een afspraak ligt." Eerder al stelde de partij vragen aan het college met het verzoek om het jaagpad in stand te houden. Volgens Habes zou de gemeente het jaagpad opnemen in het regulier onderhoud. "Maar dat is ook niet gebeurd." Habes heeft de burgemeester aangesproken: "Dit is geen politiek onderwerp meer, dit is gewoon een kwestie van handhaven. Los het op."
Een hek voor een wandelpad in Op Buuren.
Een hek voor een wandelpad in Op Buuren. © Marc van Rossum du Chattel
De gemeente Stichtse Vecht erkent het probleem maar geeft ook aan dat het alleen bij een melding van een inwoner is gebleven. "Deze inwoner is geadviseerd een formeel handhavingsverzoek aan te vragen bij het college", zegt gemeentewoordvoerder Nathalie van Dijk. "Dat verzoek is er echter nooit gekomen en daarmee is Oud-Zuilen geen casus geworden bij de gemeente." De gemeente geeft aan dat er wel vragen gesteld zijn in de raad over het pad in Op Buuren. "Daar wordt nu naar gekeken en we nemen in dat onderzoek ook het jaagpad in Oud-Zuilen mee."
Habes vindt die reactie mager. "Samen Stichtse Vecht hecht aan de waarde van het historische jaagpad. De burgemeester moet daar oog voor hebben." De woordvoerder laat weten dat als er aanleiding is om te handhaven, dat ook zal gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.