RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fietstochten, livestreams en bakfietsen vol dj's: coronaregels dwingen Oranjeverenigingen tot creativiteit

PROVINCIE UTRECHT - Geen grote aubade's of vrijmarkten met tientallen kleedjes maar fietstochten, livestreams met muziek en rondrijdende dj's in bakfietsen. Nee, Koningsdag ziet er dit jaar weer héél anders uit dan normaal. Maar een rondje bellen langs Oranjeclubs levert het beeld op dat mensen opgelucht zijn dat er toch íets kan. Ook al kost het veel werk. "Iets online maken is een aparte organisatie. Het is bijna een fulltime baan geworden!"

De coronaregels blijken veel creativiteit los te maken in de diverse oranjeverenigingen in de provincie Utrecht. Die komen met verschillende oplossingen voor een gedeeld probleem: namelijk dat het standaardprogramma van vrijmarkten, optredens en toosten natuurlijk niet echt coronaproof is.

Livestream
Ook bij de Oranjedag Rhenen moesten ze even schakelen. Ze kozen ervoor helemaal digitaal te gaan met een livestream vanaf het gemeentehuis vol bandjes, artiesten en interviews. De organisatie moest zich in korte tijd specialiseren in het opzetten van zo'n videoverbinding via internet. Nog niet eenvoudig, legt Lambrecht van den Broek van Oranjedag Rhenen uit. "Iets online maken is een aparte organisatie. Het is bijna een fulltime baan geworden!"

Je hebt lekker livemuziek en er gebeuren leuke dingen en je zit thuis met je kop in de zon: da's helemaal leuk."
Lambrecht van den Broek over voordelen livestream

Maar nu staat alles klaar voor de livestream waarvoor mensen wel een kaartje moeten kopen ('om de kosten te dekken', legt Van den Broek uit). Zo'n livestream heeft volgens hem ook een voordeel: "Je hebt lekker livemuziek, er gebeuren leuke dingen en je zit thuis met je kop in de zon: da's helemaal leuk."

Daarnaast is er in Rhenen ook een kleiner fysiek programma met een toertocht van oldtimers en een tompouce-bakwedstrijd. Van den Broek is blij dat hij iets kan organiseren. Vorig jaar was dat wel anders. "Wij hadden toen alles klaar staan maar het werd op het laatste moment allemaal afgezegd. Toen heeft een horecaondernemeer een stream gehad voor het goede doel."

Overzicht
En als we het toch hebben over een livestream, een online hike in Doorn of een koninklijke taartbakwedstrijd in Hoogland: RTV Utrecht heeft een mooie selectie voor je op een handig kaartje gezet. Zo zie je in één oogopslag wat er waar te beleven valt.

(De tekst gaat door onder het kaartje.)Rondrijdende dj's in bakfietsen
Want de oranjevereniging in Rhenen is niet de enige die creatief is. In Soest hadden ze hetzelfde probleem. René van Hal van Oranjefeesten Soest/Soesterberg: "We hadden een vast programma met veel ontmoetingen, maar dat zijn dingen die niet mogen. We mogen niet eens een kleedjesmarkt want de gemeente is bang dat er teveel mensen op af komen. Zelfs in de voortuin mag het niet."

We maken stops bij verzorgingshuizen, seniorencomplexen en dergelijke."
René van Hal over rondrijdende dj's in bakfietsen

In Soest pakten ze het anders aan dan in Rhenen. Als de mensen niet naar de muziek komen, komt de muziek wel naar de mensen, dachten ze daar. Vijf dj's gaan dus door de gemeente rijden in bakfietsen. Van Hal: "We maken stops bij verzorgingshuizen, seniorencomplexen en dergelijke. Wij mogen de route alleen niet bekendmaken van de gemeente. Maar de mensen in de complexen weten het wel." Ook is er 's ochtends nog een aubade en is er een fietstocht uitgezet.

RTV Utrecht: rondreizende verslaggever en quiz op radio en tv
De regionale omroep liet zich op zijn beurt weer inspireren door de werklust en creativiteit van de Oranjeverenigingen. Want als zij iets leuks kunnen verzinnen, kunnen wij dat ook! Daarom pakken ook RTV Utrecht en Radio M Utrecht de hele dag uit met een uitgebreid coronaproof Oranjeprogramma op radio en tv.

Zo trekt verslaggever Robert Jan Booij de provincie in voor Radio M Utrecht. Luisteraars mogen raden waar hij zich tussen 9.00 uur en 12.00 uur bevindt en dat kan wat leuks opleveren: tussen de mensen die het goed hebben, wordt een Radio M Utrecht Oranjepakket verloot.

En daarna is het Oranjegevoel nog niet verdwenen. Vanaf 12.00 uur zenden RTV Utrecht, Radio M Utrecht en UStad De Utrecht Koningsdagquiz uit. Quizmasters Maya Eksteen en Jos van Heerden nemen de kijkers en luisteraars mee in een twee uur durende oranje wereld met quizvragen en muziek. In vier vragenrondes wordt beslist wie de grootste Oranjekenner van de provincie is. En jij kan meespelen via de RTV Utrecht-app of de website. En ook dat kan wat opleveren want voor de nummers één, twee en drie liggen mooie prijzen te wachten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -