'Dief van schilderij Frans Hals in Leerdam sloeg eerder met explosieven toe in museum Gouda'

Lege muur in Leerdam na diefstal van schiderij Frans Hals.
Lege muur in Leerdam na diefstal van schiderij Frans Hals. © Politie / Opsporing Verzocht
LEERDAM - De 58-jarige man die in Baarn werd opgepakt voor de diefstal van een schilderij van Frans Hals in Leerdam en één van Vincent van Gogh in Laren is de Franse kunstdief Nils M. Dat meldt De Telegraaf vandaag na eigen onderzoek.
Het Openbaar Ministerie wil niks over de zaak zeggen, maar De Telegraaf zegt het zeker te weten. De man die op 6 april werd aangehouden voor de diefstallen van de twee schilderijen met een gezamenlijke waarde van 17 miljoen euro is Nils M. Bij de aanhouding in Baarn werden de schilderijen niet gevonden: die zijn nog steeds zoek. Wel troffen agenten in een woning een vuurwapen en drugs aan.
Bij de diefstallen werden dus twee schilderijen buitgemaakt: een Vincent van Gogh in Laren en een Frans Hals in Leerdam. Het ging om weinig subtiele diefstallen. In Leerdam werd de achterdeur van Het Hofje van Mevrouw van Aerden opengebroken. In het Singer Laren sloeg de dader met een moker twee deuren kapot.
De Telegraaf dook ook in het criminele CV van Nils M. Die werd volgens de krant in 2009 vervolgd voor een kunstroof in Stadsmuseum IJsselstein. Daar maakten inbrekers zes schilderijen buit. M. werd in 2014 vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. Hij werd wel veroordeeld voor de diefstal van een monstrans, een houder van de hostie in een kerk, in Gouda in 2012. Ook dat gebeurde niet subtiel: de deur werd opgeblazen en een vitrine kapotgeslagen.
De Telegraaf denkt ook te weten waarom de schilderijen in Leerdam en Laren werden gestolen. De krant vermoedt dat criminelen de gestolen schilderijen hebben overgenomen om die terug te geven in ruil voor strafvermindering van justitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.