RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse olifant bezwijkt aan herpesvirus: 'Thabo kon zich niet meer herstellen'

AMERSFOORT - Voor de tweede keer in ruim een jaar tijd is in Dierenpark Amersfoort een olifant bezweken aan het herpesvirus. De dierentuin meldt dat zij vanochtend olifant Thabo hebben laten inslapen omdat de olifantenbul (mannetjesolifant) zich niet meer kon herstellen.

Thabo bleek eerder deze week niet zo fit, maar at en dronk nog wel goed. De verzorgers hielden de 3-jarige olifant goed in de gaten, maar gisteren verslechterde de toestand van het dier alsnog. Uit een bloedtest bleek toen dat de olifant het herpesvirus bij zich droeg.

"Dit is een zeer gevaarlijk virus dat dodelijk is voor jonge Aziatische olifanten onder de acht jaar", schrijft de dierentuin. Volgens Dierenpark Amersfoort is er vervolgens alles aan gedaan om Thabo te redden. "Maar helaas nam dit ernstige virus, zoals helaas vaak bij jonge olifanten, de overhand." Volgens de dierentuin hebben de andere olifanten afscheid van Thabo kunnen nemen.

Lees ook: Onderzoekers over dodelijk olifantenvirus: 'Vaccin stap dichterbij'

Kleine overlevingskans
Thabo werd op 25 september 2017 geboren in de Amersfoortse dierentuin als bul van moeder Kina en vader Maurice. Het is niet de eerste keer dat een olifant overlijdt aan het herpesvirus: vorig jaar overleed olifantje Yunha in zeer korte tijd. Verzorger Bas Aalders vertelde toen dat als het virus de kop opsteekt bij een olifant zo'n 80 tot 90 procent ervan er vervolgens ook aan overlijdt.

Er is geen vaccin tegen het herpesvirus. Daarom is het vaak niet mogelijk om een olifant te redden die het virus oploopt. "Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het onderzoek dat de Universiteit Utrecht doet naar het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte", aldus de dierentuin.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -