Dode bij ontploffing op autoboulevard Utrecht Overvecht testte explosieven voor plofkraken

UTRECHT - De man die vorig jaar september om het leven kwam bij een ontploffing in een bedrijfspand op de autoboulevard in de Utrechtse wijk Overvecht, was mogelijk explosieven op pinautomaten aan het testen. Hij oefende op die manier voor een plofkraak. Dat kwam vandaag naar voren in een voorbereidende zitting tegen een 23-jarige Utrechter die tijdens de nachtelijke explosie ook in het pand aanwezig was.
Verdachte Hamid O. wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat hij lid was van een criminele organisatie die zich bezighield met het voorbereiden en plegen van plofkraken. Hij zou met het 29-jarige slachtoffer Z. voorverkenningen hebben uitgevoerd bij bankgebouwen in Duitsland en pinautomaten hebben besteld om mee te oefenen.

Ontkenning

O. werd na de fatale ontploffing op 5 september aangehouden, maar de politie hield lang stil wat de reden daarvoor was. Het pand aan de Californiëdreef werd gehuurd door O.'s broer, die aanhangers voor het transport van auto's verhuurt. Volgens zijn advocaat Bouchikhi vond de explosie plaats in een ander deel van het gebouw en had O. er niets mee te maken.
Zijn cliënt zou op het punt hebben gestaan om het pand te verlaten, toen het misging. O. had niet gelijk in de gaten dat het slachtoffer dood was en zou nog hebben geprobeerd om hem met water bij te brengen en het zwaar toegetakelde lichaam weg te slepen, zegt de advocaat. Met een plofkraakbende zou zijn cliënt niets te maken hebben.
Tekst gaat verder na de video.
Politie doet onderzoek na de explosie in een bedrijfspand in Utrecht Overvecht waarbij een man (29) omkwam

Verdachten geobserveerd

Maar volgens de officier van justitie werden O. en meerdere medeverdachten al langer door de politie geobserveerd. Rechercheurs zouden hebben gezien dat hij de pinautomaten van de bezorgers in ontvangst nam en hen wees waar ze neergezet moesten worden. Ook zou hij zelf een pinautomaat hebben opgehaald in Oldenzaal.
Ik ben met de verkeerde persoon omgegaan en heb niets met zijn daden te maken.
Verdachte
De politie zou met een verborgen camera hebben gefilmd hoe O. samen met de later overleden Z. een automaat openbrak. Daarbij zouden ze helmen en gezichtsbescherming hebben gedragen en een stof tot ontploffing hebben gebracht. De politie heeft de twee ook geobserveerd toen ze in Duitsland met de auto langs meerdere bankfilialen reden. Z. zou toen steeds zijn uitgestapt om de situatie van dichtbij te bekijken.

Meerdere verdachten

In het onderzoek zijn nog drie verdachten aangehouden, onder wie een jonge vrouw die volgens de verdediging met Z. pakketjes explosieven maakte die bedoeld waren om een nieuwe methode voor het plegen van plofkraken te testen. Bij een van de andere verdachten zouden ook explosieven zijn gevonden.
Verdachte Hamid D. heeft tot nu toe niets willen zeggen over alle verdenkingen. In de rechtbank zei hij vandaag dat hij niets met een criminele organisatie te maken heeft. Over de beelden waarop hij met Z. te zien is, zei hij: "Ik heb inderdaad bij die pinautomaat gestaan, maar dat was alleen uit nieuwsgierigheid. Ik ben met de verkeerde persoon omgegaan en heb niets met zijn daden te maken."
Explosievenopruimingsdienst doet onderzoek
Explosievenopruimingsdienst doet onderzoek © Uppel Media

Zaak van lange adem

Het gaat volgens de officier van justitie nog zeker tot november duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Er zouden nog drie verdachten in beeld zijn gekomen, die nog niet zijn aangehouden en ook nog moeten worden ondervraagd. De verdediging is er daardoor van overtuigd dat de zaak tegen de vermeende criminele organisatie pas volgend jaar zal worden afgehandeld.
O. zit al 8 maanden in voorarrest en heeft het naar eigen zeggen erg zwaar. Volgens zijn advocaat heeft hij behandeling nodig voor de traumatische gevolgen van de explosie. De verdediging vroeg de rechtbank hem in afwachting van zijn proces vrij te laten, maar dat vinden de rechters nog te vroeg.
Het OM werd wel gevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de verdachte eventueel met enkelband naar huis te sturen. Daarover zal ongetwijfeld worden gesproken tijdens de volgende voorbereidende zitting op 8 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.