Overvolle parken, maar ook overvolle ziekenhuizen: 'Code zwart hangt in de lucht, dat doet wat met je'

In de gezamenlijke verklaring wordt het beeld dat verpleegkundige Maaike Stout beschrijft herhaald. "We zien écht dat de leeftijd van patiënten op de IC een stuk lager is dan in de eerste golf. Waar het toen veel 70 plussers waren, liggen er nu ook veel mensen tussen de 40 en 50 jaar oud die echt heel erg ziek zijn. Deze mensen liggen er vaak ook wat langer, omdat zij vanwege hun leeftijd een IC-opname fysiek langer aankunnen dan kwetsbare oudere patiënten."
"Wij verwachten voor de komende week een stabiel beeld en pas over 10-14 dagen de effecten van besmettingen tijdens Koningsdag en dan met name de gevolgen van de besmettingen in de leeftijdsgroep 35+."
Polarisatie
Het gaat niet om goed of fout, maar ik mis de verbindende factor

Code zwart
"Nu al moeten we kritieke planbare zorg uitstellen. Veel patiënten zitten thuis met bijvoorbeeld kanker of een hartaandoening die we nu niet kunnen helpen en hun operatie uit moeten stellen. Voor deze patiënten is dat een enorme (mentale) belasting. En voor een deel van deze patiënten kan uitstel uiteindelijk gezondheidsschade opleveren. Dat gaat iedere zorgverlener enorm aan het hart. Code zwart is nu niet aan de orde. De volgende stap is het nog verder uitbreiden van de landelijke IC capaciteit. Deze beslissing wordt wel onderzocht maar is nog niet genomen."
Ik hoop dat mensen verstandig met versoepelingen omgaan en de basisregels blijven hanteren
Diakonessenhuis Utrecht
IC: 11
Kliniek: 25
Meander
IC: 12
Kliniek: 24
St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
IC: 20
Kliniek: 51
UMC Utrecht
IC: 25
Kliniek: 52