RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leerlingen onder de indruk van gastles over Tweede Wereldoorlog


PROVINCIE UTRECHT - "Papa en mama, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?" Met deze vraag kwam veertig jaar geleden langzaam de familiegeschiedenis van John Melkman los. Zijn vader Wim vertelde hem hoe hij uit kamp Westerbork wist te komen, met John zijn moeder trouwde en zich uiteindelijk aansloot bij het verzet. Vandaag de dag vertelt de 73-jarige John het verhaal in klaslokalen om kinderen les te geven over de Tweede Wereldoorlog, in aanloop naar 4 mei heeft hij het altijd extra druk. Muisstil luistert groep 7 van de St. Josephschool in Vinkeveen naar de indrukwekkende verhalen.

Leerlingen onder de indruk van gastles over Tweede Wereldoorlog


De vader van John kwam in de oorlog voor een verschrikkelijk dilemma te staan, vertelt John namens Stichting Na De Oorlog aan de kinderen in de klas. Wim Melkman mocht het kamp verlaten om te trouwen. De kampcommandant stond dat toe, omdat de moeder van Wim ook in het kamp vastzat. Als hij niet zou terugkeren, zou zijn moeder het waarschijnlijk niet overleven.

Maar op de terugweg naar Westerbork, kreeg Wim slecht nieuws. "Hij hoorde dat hij op de deportatielijst van dinsdag stond, vanuit Westerbork naar Auswitz. Hij dacht wat moet ik nou? Terug naar mijn vrouw in Amsterdam of naar mijn moeder in Westerbork?", beschrijft John het verhaal van zijn vader.

 John Melkman geeft gastles over de Tweede Wereldoorlog John Melkman geeft gastles over de Tweede Wereldoorlog | Foto: RTV Utrecht

"Wie zou teruggaan naar het kamp?", vraagt John aan de klas. Het blijft even stil, er wordt diep nagedacht over deze moeilijke keuze. Een aantal kinderen steekt twijfelend een vinger in de lucht. "Je moeder is toch het dierbaarste wat er is", klinkt er. De kinderen overleggen met elkaar want makkelijk is het niet.

Hier en nu
John vindt het belangrijk om de geschiedenis in leven te houden maar wil het onderwerp ook naar het hier en nu brengen. "Ik vraag me vooral af wat je vandaag de dag met dit verhaal doet", zegt John. Hij wil leerlingen laten zien dat je altijd een keuze hebt. "Als iemand gepest wordt op het schoolplein en niemand grijpt in, dan gebeurt het gewoon."

Luca kan dat beamen, hij werd zelf gepest en was erg blij met de hulp van anderen. "De jongen die me pestte stond er op een gegeven moment alleen voor en hij vond er toen niks meer aan. Als hij iets deed, kwam iedereen erbij en zeiden ze dat hij moest stoppen en toen was het klaar."

De familiegeschiedenis van John heeft groep 7 van de St. Josephschool vandaag flink aan het denken gezet, niet alleen over de Tweede Wereldoorlog maar ook over de keuzes die je elke dag maakt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -