OM eist 2,5 jaar cel voor asielzoeker die kamergenoot in AZC neerstak na ruzie over bier

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Een slaande ruzie over het drinken van bier in een Utrechts asielzoekerscentrum is uitgelopen op een steekincident dat fatale gevolgen had kunnen hebben. Dat stelde de officier van justitie in de zaak tegen een 30-jarige Algerijn die wordt verdacht van poging tot doodslag op een Marokkaanse kamergenoot.
Volgens het Openbaar Ministerie viel verdachte Amin D. het slachtoffer 's nachts in zijn slaap aan. Hij zou zijn kamergenoot bij de keel hebben gegrepen en met een mes in zijn gezicht en benen hebben gestoken. De Marokkaan had twee snijwonden in zijn wang en oor en steekwonden in beide dijen.

Telefoongesprek

In een chaotisch verlopende rechtszitting bleef onduidelijk wat op 5 oktober vorig jaar nou precies was voorgevallen in het AZC aan de Haydnlaan in Utrecht. De tolk had grote problemen met vertalen en de verdachte wist zich vrijwel niets meer te herinneren. De verklaringen die hij eerder bij de politie en de onderzoeksrechter aflegde, verschillen ook nogal van het verhaal dat het slachtoffer vertelde.
Volgens een kamergenoot van de twee begon het allemaal met een telefoongesprek dat Amin D. voerde met zijn familie. Tijdens dat gesprek vroeg de Marokkaan hem om een biertje. Vervolgens hing D. de telefoon op, omdat hij niet wilde dat zijn familie hoorde dat hij met iemand over bier sprak. Bij de ruzie die daarna ontstond, sloeg de ander hem een tand uit zijn mond en beet hij in zijn hand, zegt de verdachte.

Mes en scherven met bloed

De getuige zegt dat hij later die nacht wakker werd, omdat de twee weer aan het vechten waren. Hij zag dat Amin zijn kamergenoot klappen gaf, maar merkte niet gelijk dat er was gestoken. Amin nam de benen en werd later op het station door de politie aangehouden. In de kamer in het AZC werd het bebloede mes gevonden dat Amin vaak bij het koken gebruikte. Ook lag er een kapotgevallen bord met bloedsporen.
Het is opmerkelijk dat het OM het mes en de scherven niet door forensische experts laten onderzoeken. Om het geheel nog onduidelijker te maken, beweerde het slachtoffer in de rechtszaal dat de verdachte hem met een scheermesje in het gezicht had gesneden, dat hij in zijn mond had verborgen.

Psychische problemen

Volgens een psychiater die de verdachte onderzocht heeft de man psychotische kenmerken en grote problemen met alcohol. Maar er is niet geadviseerd om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren of een behandeling te laten ondergaan. Volgens de officier van justitie heeft de Algerijn bewust de kans aanvaard dat de steken dodelijk konden zijn. Hij eiste daarom 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Volgens advocaat Kuster stelt de officier het allemaal veel te simpel voor. Het is volgens haar het woord van de verdachte tegen dat van de aangever. Een arts zou bovendien hebben vastgesteld dat de verwondingen van het slachtoffer oppervlakkig waren. Er zou ook geen bewijs zijn dat haar client met kracht had gestoken op vitale plaatsen.
Ook vond de verdediging het discutabel dat het OM geen onderzoek heeft laten doen naar het mes en de scherven. De raadsvrouw vroeg ook om vrijspraak voor de lichtere verdenkingen dat haar cliënt het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel probeerde toe te brengen of de man zwaar mishandelde.

Late vordering

Het slachtoffer kwam pas vandaag op de proppen van met een vordering voor een schadevergoeding van 5.000 euro die het slachtoffer hem zou moeten betalen. Volgens het OM een billijk bedrag, maar de verdediging vroeg de rechter dit af te wijzen wegens slechte onderbouwing. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.