RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Deel Nederlandse Statenleden wil niet meer door na verkiezingen in 2023


PROVINCIE UTRECHT - Een op de vijf leden van Provinciale Staten wil na de verkiezingen in 2023 stoppen. Nog eens een kwart neigt naar ophouden, meldt Binnenlands Bestuur na een eigen onderzoek onder een kwart van alle Statenleden in Nederland.

De afhakers vinden dat ze te veel tijd kwijt zijn met vergaderen en er een te lage financiŽle vergoeding voor krijgen. Ook is er kritiek op het gedrag van collega's en burgers. Zo zegt twee derde van de deelnemers gedragingen te hebben gezien die als 'weinig integer' kunnen worden beschouwd. Ze zagen collega's soms onterecht gebruikmaken van vergoedings- en declaratieregelingen. Ook zagen ze andere Statenleden meestemmen met onderwerpen waar deze zelf of hun familieleden en vrienden een belang bij hadden.

Agressie
Bijna de helft van de Statenleden geeft daarnaast aan dat collega-Statenleden respectloos omgaan met burgers, mede-Statenleden, bestuurders of ambtenaren. Verder werd ook agressie genoemd als knelpunt: bijna een op de drie Statenleden heeft te maken gehad met verbale agressie van burgers en een vijfde met bedreiging of intimidatie.

Een deel van de ondervraagden klaagt ook over het 'gesloten blok' dat de coalitie vormt, waardoor oppositie voeren lastig kan zijn. Het werk wordt ook bemoeilijkt door de coronamaatregelen, waardoor Statenleden minder geluiden uit de samenleving kunnen opvangen.

Wťl nieuwe termijn
Van de ondervraagden ziet 29 procent een nieuwe termijn van vier jaar wťl zitten en nog eens een kwart neigt daartoe. Ze noemen als redenen om juist wel actief te zijn in de provinciale politiek: een bijdrage leveren aan de samenleving (met stip bovenaan), het uitvoeren van politieke ideeŽn en iets kunnen veranderen. Verder onderaan het lijstje staan: het controleren van het bestuur en het vertegenwoordigen van de belangen van inwoners.

Voor de vragenlijst zijn alle 570 Statenleden in Nederland benaderd. Een kwart, verspreid over alle provincies, vulde de lijst in. De onderzoeksresultaten uitgesplitst naar provincie zijn niet bekendgemaakt.

Provincie Utrecht
Sinds de laatste Provinciale Statenverkiezingen in 2019 zijn er in de provincie Utrecht al meerdere Statenleden vertrokken. Zo hebben CDA en JA21 al drie keer iemand moeten vervangen, onder meer omdat sommigen aan de slag zijn gegaan in de Tweede Kamer.

De commissaris van de Koning sprak daar eerder ook al zijn zorgen over uit. De vergoedingen voor provinciale politici is laag en zou omhoog moeten om het werk aantrekkelijk te houden. In 2019 bleek dat vijftien van de 49 Statenleden de rit niet hadden uitgezeten tijdens de vorige periode.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -