Dierenorganisaties eisen dat provincie stopt met afschieten van reeën

© Pixabay / Lubos Houska
PROVINCIE UTRECHT - De dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Lifes stappen naar de rechter omdat ze willen dat de provincie Utrecht stopt met het afschieten van reeën. Volgens de organisaties klopt de claim van de provincie dat dit bijdraagt aan de verkeersveiligheid niet. Zij pleiten voor alternatieve maatregelen.
Utrecht gaf vorig jaar toestemming om het hele jaar door reeën af te schieten, geheel tegen de zin van de dierenbelangenorganisaties in. "Onze ingebrachte bezwaren zijn te makkelijk afgedaan. Wij stappen naar de rechter om het afschot tegen te houden", stellen zij in een verklaring.

'Provincie moet zich achter de oren krabben'

"De provincie zegt dat preventieve maatregelen niet volstaan om tot de gewenste verkeersveiligheid te komen en dat afschot noodzakelijk is. Uit de cijfers blijkt juist dat afschot niet heeft gezorgd voor minder aanrijdingen. De provincie moet zich achter de oren krabben en dit beleid herzien in plaats van het stug door te zetten", zegt Jessica Smit van Animal Rights.
Dat het aantal aanrijdingen met reeën nauwelijks afneemt, gaf de provincie zelf al toe in antwoord op vergelijkbare kritiek van de Partij voor de Dieren. Maar dat zou niet betekenen dat het beleid geen effect heeft. Volgens de provincie is het aantal reeën toegenomen, zitten ze in meer delen van de provincie en is het verkeer ook drukker geworden. Dat er desondanks niet veel meer aanrijdingen zijn geweest, zou dus laten zien dat het beleid effectief is.

'Verlaag de snelheid van het verkeer'

Maar als het om de verkeersveiligheid te doen is, zijn er volgens de dierenbelangenorganisaties veel betere oplossingen te bedenken. "Reeën steken dagelijks wegen over, omdat hun leefgebied door wegen wordt doorsneden. Dat gaat meestal goed. Als er geschoten wordt, zullen de overgebleven reeën nog steeds oversteken. Daarom is het essentieel om maatregelen op en rond wegen te nemen, zoals verlaging van de snelheid van het verkeer. Als de provincie verkeersveiligheid écht voorop wil stellen dan zet ze hierop in", zegt Pauline de Jong van Fauna4Life.
De dierenbelangenorganisaties stellen ook voor om te zorgen voor meer zogeheten 'open bermen'. Daardoor zouden reeën en automobilisten elkaar eerder zien. Ook willen de organisaties inzichtelijk krijgen op welke plekken de meeste aanrijdingen zijn, zodat daar gerichte maatregelen kunnen worden genomen.
De provincie Utrecht laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de rechtsgang en het proces af te wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.