RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hardrijder die door de lucht vloog voor hij crashte op A12 bij Harmelen was onwel geraakt

1/2
HARMELEN - Wat was er aan de hand met de automobilist die begin vorig jaar op een rustige zondagochtend met een bloedvaart over de A12 reed en bij Harmelen over de kop sloeg? De man die wonder boven wonder levend uit het wrak van zijn snelle Audi gehaald werd, moest zich vanochtend verantwoorden bij de rechtbank in Utrecht.

Het Openbaar Ministerie verweet de 35-jarige K.T. uit Rijswijk dat hij door zijn rijgedrag de levens van andere weggebruikers in gevaar heeft gebracht. Maar tijdens de rechtszitting bleek al snel dat er iets anders aan de hand was.

Gelanceerd
Getuigen verklaarden dat T. hen tussen Utrecht en De Meern kort voor het middaguur met hoge snelheid had ingehaald. Volgens sommigen reed hij ver boven de 200 km/u en konden ze de luchtdruk van de passerende auto voelen. T. reed vanaf De Meern in een rechte lijn naar de linker vluchtstrook en kwam in de middenberm terecht. De aarden wal bleek een springschans, waardoor het voertuig werd gelanceerd.

Uit technisch onderzoek blijkt dat de snelheid van de wagen voor de crash waarschijnlijk tegen de 214 km/u lag. De Audi zou zo'n honderd meter door de lucht zijn gevlogen en daarna nog negentig meter zijn doorgegleden. De wagen was compleet verwoest toen hij vlak voor het viaduct bij Harmelen tot stilstand kwam. De weg was na het ongeluk urenlang afgesloten en er ontstond een lange file.

Ik zou nooit overwegen als een debiel te gaan rijden, ook niet als ik haast zou hebben."
Verdachte

De bestuurder werd zwaargewond uit het wrak gehaald en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Naast een gebroken ruggenwervel en gebroken pols, liep hij een klaplong en een zenuwbeschadiging in zijn benen op. De man is vanwege meerdere complicaties zeven keer geopereerd en is nog altijd niet volledig hersteld. Hij is alleenstaand en kan nauwelijks voor zichzelf zorgen, vertelde hij in de rechtbank.

Onwel
In de rechtszaal vertelde de bestuurder dat hij die ochtend terugkeerde van familiebezoek in Duitsland en ter hoogte van Utrecht onwel moet zijn geworden. Hij kon zich niets herinneren van het harde rijden en het ongeluk. Het was hem al twee eerder overkomen dat hij was weggevallen en hij had zich daarvoor ook laten onderzoeken in het ziekenhuis. Onlangs was het opnieuw gebeurd en werd hij door een ambulance opgehaald.

Artsen hebben de exacte oorzaak van het wegvallen nog niet kunnen vaststellen, maar een specialist sluit niet uit dat de Rijswijker epilepsie heeft. Omdat het medisch onderzoek nog geen uitsluitsel heeft opgeleverd, heeft het CBR zijn rijbewijs ingetrokken. Zijn advocaat benadrukte dat hij nooit eerder ernstige verkeerovertredingen heeft begaan. De verdachte verzekerde de rechtbank ook dat hij nooit "als een debiel zou rijden".

CliŽnt reed zonder tegensturen in rechte lijn naar links. Over de linker vluchtstrook en berm rijden is voor elke automobilist onnatuurlijk."
Advocaat

Twijfel
Het verhaal van de verdachte bracht de officier van justitie aan het twijfelen over de verdenkingen, maar de verdediging had geen bewijs aangeleverd voor de gezondheidsproblemen van de verdachte. Toen de officier van de advocaat uiteindelijk de nodige medische stukken en een verklaring van het CBR kreeg, vroeg hij de rechtbank om de verdachte vrij te spreken van gevaarlijk rijgedrag en te ontslaan van alle rechtsvervolging.

De advocaat van de verdachte kon zich daar uiteraard in vinden. Hij stipte in zijn pleidooi nog aan dat het ongeluk op een gewone zondagochtend gebeurde en dat het dan niet voor de hand ligt dat je te hard gaat rijden, ook omdat er op snelheid wordt gecontroleerd. Verder is het volgens hem voor elke automobilist onnatuurlijk om over de linker vluchtstrook en door de berm te rijden.

Of de rechtbank de bestuurder zal vrijspreken, wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.

 Beeld van camera Rijkswaterstaat Beeld van camera Rijkswaterstaat | Foto: Rijkswaterstaat


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -