RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Besloten kransleggingen en livestreams: zo staat Utrecht stil bij Dodenherdenking

PROVINCIE UTRECHT - Net als vorig jaar is ook Dodenherdenking 2021 in aangepaste vorm. Daardoor geen bijeenkomsten, maar wel besloten kransleggingen en kleinschalige activiteiten in de provincie.

Op Dodenherdenking wordt stilgestaan bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Daarom legt de Utrechtse Burgemeester Sharon Dijksma samen met Klaas Taselaar (telg uit een Utrechtse verzetsfamilie) een krans bij het verzetsmonument op het Domplein.

Kransen worden in iedere plaats in de provincie door burgemeesters en wethouders op de vaste herdenkingsplaatsen gelegd. Maar ook scouts en veteranen helpen mee. Twee oud-militairen leggen kransen en bloemen bij zeven graven van militairen op de algemene begraafplaats in Wijk bij Duurstede.

Inwoners van Wijk bij Duurstede mogen ook zelf een bescheiden bloemlegging houden. Ze zijn welkom vanaf 15:00 uur op de Markt. In Nieuwegein mogen inwoners ook op eigen gelegenheid bloemen leggen bij het monument aan de Nedereindseweg.

Amersfoort herdenkt meerdere dagen
Amersfoort heeft een speciaal herdenkingsprogramma van 3 tot en met 9 mei. De herdenking in de Keistad begint met een video-installatie. Hans Goedkoop (historicus en voormalig presentator AndereTijden) vertelt het verhaal over de oorlogsjaren in Amersfoort. De film is te zien vanaf 3 mei om 20:00 uur via www.amersfoort4045.nl. Op de dagen daarna volgen onder andere online concerten en besloten herdenkingen.

Op 4 mei lopen de Leusdense burgemeester Bouwmeester en Amersfoortse locoburgemeester Stegeman samen met jongeren uit twee schoolklassen een stille tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. Het publiek wordt verzocht om daar niet bij aan te sluiten.

Lees ook: Sobere en besloten 4 mei-herdenking op Grebbeberg

Lokale omroepen
Om niets te missen van dodenherdenking in uw gemeente spelen lokale omroepen dit jaar een belangrijke rol. Radio Soest, RTV Baarn, de Lokale Omroep Bunschoten en RTV Stichtse Vecht zijn bijvoorbeeld zenders die de programmaring hebben aangepast voor herdenkingsmomenten.

Ook zenden gemeenten zelf toespraken uit. Op 4 mei kunnen inwoners van de Heuvelrug rond 19:00 uur inschakelen via de gemeentesites van Utrechtse Heuvelrug en Renswoude. Burgemeester Frits Naafs zal voor inwoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug een toespraak houden. Renswoude verzorgt een herdenkingsdienst.
Dit jaar wordt de aangepaste dodenherdenking in Utrecht vanaf 19.50 uur op UStad uitgezonden.

Op RTV Utrecht is vanaf 19.25 uur de sobere Nationale Militaire Dodenherdenking op het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen te zien.
Thuisherdenking
Dit jaar is dodenherdenking vooral nog een thuisherdenking. Het staat mensen vrij hun Nederlandse vlag halfstok te hangen. Om 19:58 uur klinkt uit tuinen en ramen in Hoogland het Taptoe-signaal. Na de twee minuten stilte om 20:00 uur vliegen in Vijfheerenlanden oude militaire vliegtuigen over.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -