RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Komst zeventig meter hoge woontoren in Nieuwegein slaat nergens op'


NIEUWEGEIN - Het ontwerp van een hoge woontoren in Nieuwegein stuit op verzet. Buurtbewoners rondom de Zadelstede zijn boos over de mogelijke komst van zeventig meter hoge nieuwbouw.

De gemeente Nieuwegein is het stadscentrum aan het herinrichten. Op de hoek van de Zuidstedeweg en de A.C Verhoefweg komt een groot woonblok dat bestaat uit verschillende torens, de hoogste daarvan wordt dus mogelijk zeventig meter.

Tegenstand
Het plan voor deze hoge woontoren is veel bewoners aan de overkant van de A.C Verhoefweg tegen het zere been. Bewoners zijn een handtekeningenactie gestart om de plannen te stoppen. Gerda van Voorn is een van die bewoners die veel vragen heeft over de komst van het woonblok: "Wat doet het gebouw met de hoeveelheid zon en de geluidsoverlast in mijn tuin?"

Van Voorn zit ontspannen in de hoek van haar tuin op een tuinstoel. De plek waar ze elke ochtend geniet van een kop koffie in de ochtendzon. Ze vraagt zich af of dit in de toekomst nog mogelijk is. "Ik vrees dat deze hoge flat ten koste gaat van mijn woonplezier", zegt Van Voorn. Ze wijst naar het groen in haar tuin: "Kijk, daar staan planten die in de winter groen blijven, zodat ik het gebouw aan de overkant niet zie", vertelt ze. Maar dat wordt straks anders. "Daar kunnen mijn planten niet tegenop groeien", aldus Van Voorn.

 Gerda van Voorn in haar tuin met zon Gerda van Voorn in haar tuin met zon | Foto: RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Waardedaling
Buurtbewoner Bilal is bezorgd over zijn toekomstige uitzicht en is bang dat zijn huis minder waard wordt. "Zo'n hoog gebouw hoort hier niet. Zeventig meter slaat echter nergens op", zegt Bilal. Hij vroeg de gemeente waarom ze de hoogste woontoren niet aan de kant van CityPlaza bouwen. 'Dat hebben we zo besloten', kreeg hij te horen. "Je staat machteloos tegenover dit soort partijen", zegt Bilal. De gemeente informeerde hem niet over de plannen, zegt hij.

 Het uitzicht van Bilal Het uitzicht van Bilal | Foto: RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Bilal laat een taxateur langskomen. "Een waardedaling van ons huis gaan we verhalen op de gemeente", zegt hij. Nog veel liever behoudt Bilal het uitzicht op zijn groene tuin; een van de redenen dat hij viel voor het huis op de Karosdrift.

Waardedaling
Volgens de gemeente hebben bewoners bij de vaststelling van het Ontwikkelkader Zadelstede, en de trajecten ervoor, de kans gekregen om input te leveren. De gemeente benadrukt dat het om een maximale hoogte van zeventig meter gaat. "Een ontwikkelaar kan hier nuances in aanbrengen", zegt Wethouder Hans Adriani. De wens van omwonenden voor vier kleine woontorens, lijkt dus uitgesloten. De wethouder spreekt verder van 'een beperkte schaduwwerking richting de Karosdrift', en er zou geen sprake zijn van weerkaatsing van verkeersgeluid vanaf de A.C Verhoefweg.

Een aantal bewoners laat de gemeente weten dat ze een eventuele waardedaling van hun huis op de gemeente verhalen. Bewoners kunnen een planschade-verzoek indienen bij de gemeente. Een onafhankelijk bureau beoordeelt dan of en in welke mate bewoners recht hebben op een vergoeding. Van Voorn: "Ik ben hier juist voor het groen komen wonen. De komst van die toren kan ervoor gaan zorgen dat ik wil verhuizen."

Het plan voor de ontwikkeling van de Zadelstede ligt vanavond ter vaststelling bij de raad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -