RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verdachte van brand azc Leersum vertrok na brandstichting te voet naar Arnhem

LEERSUM - Een 31-jarige asielzoeker uit Kazachstan die wordt verdacht van brandstichting in het azc in Leersum, krijgt drie jaar gevangenisstraf als het aan Openbaar Ministerie ligt. De man stak volgens de officier van justitie een jaar geleden met opzet een stapel beddengoed, kleding en papier op een matras in zijn kamer in brand.

De brand die op maandagavond 9 maart 2020 uitbrak, werd op tijd ontdekt door andere bewoners van het asielzoekerscentrum. Daardoor vielen er geen slachtoffers en bleef de schade beperkt. Maar de schrik was groot onder de driehonderd bewoners die het gebouw moesten verlaten, bleek vandaag in de Utrechtse rechtbank waar verdachte Bahadir N. terecht stond.

Te voet naar Arnhem
Beveiligers zagen N. tussen 22.15 en 22.20 uur het pand uitkomen. Met een tas vol spullen liep hij het terrein af. Kort daarna roken medebewoners een brandlucht en zagen ze rook uit de kamer van de verdachte komen. Ze forceerden de afgesloten deur, zagen het vuur en lieten het brandalarm afgaan. Het was toen 22.24 uur.

U bent te voet van Leersum naar Arnhem gegaan? Dat is een kilometer of 40. Dan is er met uw conditie in elk geval niets mis."
Rechter tegen verdachte

Voor de politie was gelijk duidelijk dat de brand waarschijnlijk was aangestoken, maar de bewoner van de kamer was spoorloos. Hij werd ruim 4 maanden later aangehouden in een daklozenopvang in Arnhem. In de rechtszaal zei hij dat hij daar op de avond van de brand vanuit Leersum naar toe was gelopen. Hij zou uit het azc zijn vertrokken, omdat hij meer te eten wilde hebben en dacht dat hij in Arnhem meer welkom was.

Peuk of kortsluiting
Bij de politie en onderzoeksrechter ontkende de Kazach na zijn aanhouding dat hij de brand had aangestoken. Hij opperde eerst dat het door kortsluiting veroorzaakt was. Later beweerde hij een joint op de grond had laten vallen toen hij tijdens het blowen duizelig werd. Hij zou voor frisse lucht naar buiten zijn gegaan. Volgens de officier van justitie is dit zeer ongeloofwaardig en zou de ontkennende houding van N . in strafverzwarende zin door de rechtbank meegewogen moeten worden. Waarom de brand zou zijn gesticht, blijft nu ook onduidelijk.

Volgens deskundigen van het NFI is de brand ontstaan door open vuur bij de stapel op het matras te houden. Kortsluiting is uitgesloten, omdat de koelkast en de tv op de kamer van N. nog intact waren. Door een smeulende peuk kan wel een zogenoemde smeulbrand ontstaan. Maar daarvoor was de tijd tussen het vertrek van N. en de brandmelding veel te kort. Hij zou het dan ook hebben opgemerkt toen hij nog op de kamer was.

Tunnelvisie
De advocaat van N. beschuldigde het OM van tunnelvisie. Hij stelde dat het in ideale omstandigheden best mogelijk is dat een smeulende peuk door tocht kan oplaaien tot een groot vuur. De raadsman had dat weleens gezien in documentaires, waarin survival-experts vuur maken door te blazen op gloeiend materiaal. Ook had volgens hem onderzocht moeten worden of het raam van de kamer misschien was opengewaaid.

De verdediging vroeg de rechtbank om Bahadir N. vrij te spreken. Als dat gebeurt wil hij in Nederland asiel aanvragen. Dat kan echter een probleem worden, omdat hij dat eerder ook al in Duitsland heeft gedaan. De rechtbank doet over twee weken op woensdag 12 mei uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -