RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UU onderzoekt duiven en hoopt stiekem op beter imago voor 'vliegende rat'

1/3
UTRECHT - Om een beter beeld te krijgen van de stadsduif gaat de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar de vogels. Daarbij roepen ze de hulp in van scholieren. Die moeten helpen met het in kaart brengen van het aantal duiven, maar de onderzoekers hopen ook op een rehabilitatie van het imago van roekoeŽnde grijsaards.

Duiven hebben maar een slechte naam, zegt Vivian Goerlich, Universitair docent aan de Faculteit Diergeneeskunde. "Vliegende rat, hoor je vaak. Dat is voor het eerst genoemd in een film van Woody Allen in de jaren '80. Maar daarvoor kwam de duif ook vaak voor in het leven van de mens, vaak als symbool van vrede en liefde."

En de duif heeft meer bijzonder fijne eigenschappen vindt de onderzoeker. Zo zijn ze slim en succesvol want de dieren zijn over de hele wereld te vinden, een duivenpaar blijft ook een levenlang trouw aan elkaar en zowel de mannetjes als de vrouwtjes voeren de jongen. Waar vind je die emancipatie nou in het dierenrijk? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de melkachtige substantie die duiven maken om hun jongen te voeren, uniek onder de vogels. Fascinerend, kortom.

UU onderzoekt duiven en hoopt stiekem op beter imago voor 'vliegende rat'


Splijtzwam onder mensen
De duif is wel een splijtzwam in de bevolking, zegt de onderzoeker. "Ze zijn een goed voorbeeld van conflicten die ontstaan bij het samenleven van mens en dier. Sommige mensen voeren dieren bijvoorbeeld, maar anderen houden er niet van en ervaren dan weer overlast." Met de resultaten uit het onderzoek kan juist gekeken worden naar hoe de mens beter kan samenleven met de duif.

Het universiteitsmuseum heeft een module ontwikkeld voor middelbare scholen. Scholen door heel Nederland kunnen op die manier meedoen en zo maken de scholieren alvast kennis met wetenschappelijk onderzoek, de resultaten worden gebruikt voor het echte onderzoek. "Het is heel waardevol voor ons om de ontwikkelingen van de populaties te zien door de jaren heen."

Maar dat imago, dat blijft jammer. "Ik hoop ook dat jongeren de duif anders gaan zien, dat ze hun attitude richting de duif een beetje veranderen. Dat ze zien dat de duif bij de stadsnatuur hoort." Want dat moge duidelijk zijn: Goerlich is fan.

Vivian Goerlich in gesprek met Jeroen Latijnhouwers op Radio M Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -