Skaters vinden Skatepark Vathorst te gevaarlijk: 'Moet eigenlijk op korte termijn gesloten worden'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - "Onderdelen los, er zitten scheuren. Alleen al op dit kleine stuk kan ik je tientallen plekken laten zien", somt skateboarder Jasper van der Horst op. Skatepark Vathorst in Amersfoort is volgens gebruikers hoognodig aan een grondige opknapbeurt toe.
Samen met Jasper van den Ham laat hij zien hoe slecht het park er nu bij ligt. De beide Jaspers zijn hard in hun conclusies. "Eerlijk gezegd denk ik dat dit op korte termijn gesloten moet worden, want het is gewoon te gevaarlijk", zegt Van den Ham.

Voor duizenden euro's aan onderhoud

Dat het skatepark aan een stevige onderhoudsbeurt toe is, erkent ook de gemeente. Dat gaat volgend jaar ook gebeuren. Maar tot die tijd worden er wel degelijk reparaties doorgevoerd, zegt een woordvoerder. "Jaarlijks plegen we voor zo'n 5.000 tot 10.000 euro aan onderhoud."
Dat komt deels door het materiaal dat is gebruikt. Staal zet uit, waardoor zogeheten 'kaasschaven' kunnen ontstaan. Daardoor sluiten de verschillende elementen op de baan niet meer goed op elkaar aan. Maar de gemeente kaatst de bal ook terug naar de skaters zelf. "Gebruikers schroeven bewust platen los om een eigen rampje te maken. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties en ze vernielen daarmee het skatepark."
"Dat is de grootste onzin", reageren de Jaspers. "Als voetballer graaf je ook geen gat in je eigen voetbalveld. Bovendien is het hier allemaal gelast. Dus er is in dit hele park geen schroef te vinden", zegt Van der Horst.

'Ieder kind gaat dan onderuit'

Niettemin willen alle betrokken partijen wel hetzelfde: een goede en ook veilige skatebaan. Maar over hoe die eruit moet komen te zien, verschillen de meningen. In een conceptplan wil de gemeente de obstakels van beton maken. Maar dat zien de Jaspers niet zitten. "Want die zakken op een gegeven moment in het asfalt weg, waardoor groeven ontstaan. Ieder kind met een stepje of een skateboard gaat dan onderuit."
De skaters hebben nu een eigen stichting opgericht en zijn met de gemeente in gesprek over de toekomst. "We doen echt een oproep aan de gemeente: luister naar de gebruikers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.