Half miljoen voor Utrechtse evenementenbranche: 'Subsidieaanvraag zonder rompslomp'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
UTRECHT - De gemeente trekt een half miljoen euro uit voor de Utrechtse evenementenbranche. Het geld is bedoeld voor culturele evenementen in de stad die tot nu toe geen subsidie kregen, zoals muziekfestivals. Dat is hard nodig, vindt de sector. "We hoeven geen spelletje te spelen wie het zieligst is, maar de evenementenbranche heeft het nog zwaarder gehad dan de meeste horecaondernemers."
De evenementensubsidie maakt onderdeel uit van het Utrechts Herstel & Innovatie pakket dat de gemeente op 8 april bekend maakte. Dit pakket omvat verschillende regelingen van in totaal 7,5 miljoen euro. Het gaat om geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld aan Utrecht voor behoud en herstel van de culturele sector. De organisaties kunnen de subsidie vanaf 10 mei aanvragen in het subsidieloket.
Vanuit Den Haag is er een garantiefonds voor evenementen die tussen 1 juli en 31 december van dit jaar plaats zouden vinden, maar door de coronamaatregelen onverhoopt niet door kunnen gaan. Toch is dat niet voldoende, legt Heko Scheltema van de Vereniging Evenementen Utrecht uit.
"Het Rijk vervult de pandemiedekking als het evenement niet door kan gaan, omdat de verzekeringsmaatschappijen daarmee gestopt zijn. Er zijn ook heel veel evenementen die wél door kunnen gaan, maar in dat geval heel veel extra kosten moeten maken. Denk aan extra personeel voor testen of het terrein opnieuw moeten intekenen voor eenrichtingsverkeer. Veel festivals hebben gebruik gemaakt van de 'bewaar je ticket'-regeling en kunnen die kosten daarom niet meer in de ticketprijzen doorrekenen."
De Vereniging Evenementen Utrecht is geboren door de coronacrisis, maar een dergelijke overkoepelende organisatie stond eigenlijk al langer op het wensenlijstje. "Al heel lang speelden evenementenorganisatoren met dit idee. Sommige onderwerpen, zoals de locatieprofielen, zijn vaak onderwerp van discussie. Toen corona kwam, is de vereniging definitief opgericht", zegt Scheltema. Hij werkt bij een evenementenadviesbureau in Houten en vanuit die rol helpt hij vaker Utrechtse organisatoren met bijvoorbeeld vergunningsaanvragen voor hun evenement.

Hoofdletter C

"Je hebt cultuur en je hebt cultuur. Met een hoofdletter C, als je begrijpt wat ik bedoel", zegt Scheltema, doelend op het onderscheid tussen 'hoge' en 'lage' cultuur. "Vaak worden muziekfestivals, de Canal Pride of de Sinterklaasintocht niet als cultuur gezien, terwijl het dat wel degelijk is. Dus toen er gesproken werd over subsidieregelingen, zeiden wij: dan willen wij ook boter bij de vis. De evenementenbranche heeft zeker 90 procent verlies geleden. Dan hebben wij ook recht op subsidie."
Dat heeft geleid tot twee verschillende regelingen: een voor culturele evenementen die in normale omstandigheden georganiseerd worden zonder subsidie. "Denk aan Smeerboel of Central Park", legt Scheltema uit. "De tweede regeling is voor evenementen die cultuur niet als hoofdthema hebben, maar die wel een plek bieden aan culturele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan foodtruckfestivals, die ook bandjes programmeren. Voor hen kan tot 25 procent van de kosten worden vergoed."

Geen rompslomp

De bedoeling is dat de subsidieregeling zo laagdrempelig mogelijk wordt georganiseerd. "Normaal is zo'n subsidie aanvragen bijna een fulltime baan, maar dit zijn allemaal organisatoren die nooit eerder zo'n aanvraag hebben gedaan. Die grote rompslomp moet eruit. Organisatoren moeten zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen met hun voorbereiding. Als de terrassen open mogen, kan een horecaondernemer er morgen al staan. Bij een festival bijvoorbeeld komt veel meer voorbereidingstijd kijken. Als we nu beginnen, kunnen we zorgen dat er van de zomer weer een mooie lijst aan evenementen staat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.