RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gedupeerden boos over vertraagde compensatie in de toeslagenaffaire: 'Schamen jullie je niet?'

PROVINCIE UTRECHT - Terwijl Haagse politici gisteren probeerden te werken aan onderling vertrouwen, is het wantrouwen van Utrechtse gedupeerden van de toeslagenaffaire richting de politiek bepaald niet weg. "Het is echt onfatsoenlijk hoe ze dingen proberen recht te praten."

Mesud Cavusoglu woont in Utrecht en raakte een paar jaar geleden in de schulden doordat hij de kinderopvangtoeslag die hij ontving voor zijn dochter, terug moest betalen. Net als vele andere gedupeerden wacht hij op de 30.000 euro aan compensatie die hij eigenlijk vandaag zou krijgen. Vooralsnog wordt minder dan de helft van de ruim 25.000 mensen die zich voor februari hebben gemeld gecompenseerd. Dat vertelde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën gisteravond laat tijdens een nieuw debat over de toeslagenaffaire.

Verrot systeem
Inmiddels weet Cavusoglu niet meer wat en wie hij moet geloven. "Ik zie gewoon aan haar lichaamshouding dat ze staat te liegen", zegt hij terugdenkend aan het lange debat gisteren. Niet dat hij het de staatssecretaris persoonlijk aanrekent. "Ze probeert haar best te doen, maar ze kan niks doen." Cavusoglu spreekt over een verrot systeem. Hij probeert al wekenlang contact op te nemen met de Belastingdienst over een recente brief die hij ontving waarin gesteld wordt dat hij geen kinderen heeft. "Terwijl ik twee kinderen heb! Ik probeer te bellen maar ik kom er niet doorheen. Terwijl mij beloofd was ik iemand kon spreken die mijn dossier behandelt."

Ze proberen in Den Haag de club bij elkaar te houden, terwijl het onzeker is wanneer ik mijn geld krijg"
Mesud Cavusoglu, gedupeerde

Mogelijk krijgt Cavusoglu, de 30.000 euro later, rond 12 mei, uitbetaald. Al heeft hij er een hard hoofd in. De vertraging komt door een fout van de Belastingdienst, waardoor deze ouders ten onrechte te horen kregen dat zij geen recht hadden op compensatie. De fout wordt nu hersteld. Aan het eind van het debat eiste de Tweede Kamer dat de slachtoffers van het toeslagenschandaal "nu echt op één moeten worden gezet". Cavusoglu had gisteren de indruk dat de politici vooral bezig waren met zichzelf. "Ze proberen in Den Haag de club bij elkaar te houden, terwijl het onzeker is wanneer ik mijn geld krijg."

De Belastingdienst beoordeelt door middel van een naar eigen zeggen "lichte toets" of ouders recht hebben op compensatie van 30.000 euro. Bonnie Kirkels, ook een gedupeerde ouder uit Utrecht, meldde zich oktober vorig jaar voor de compensatie. Gisteren, één dag voor de datum waarop ze uiterlijk iets zou horen, kreeg ze een brief waarin gemeld wordt dat zij niet in aanmerking komt voor de compensatie. "Schamen jullie je niet?", vraagt Kirkels zich hard op af.

Afwijzing
Ook zij moest duizenden euro's aan kinderopvangtoeslag terugbetalen omdat de naam van de rekeninghouder en de naam van de aanvrager niet overeen kwamen. Dat terugbetalen lukte omdat ze een deel kon lenen bij haar ouders en door veel te werken en steeds een deel af te lossen. Ze is nu financieel gezien gezond. "Ik ben niet een van de schrijnende gevallen en ook nooit als fraudeur bestempeld, maar je voelt je zo klein en nietig." De afwijzing voor de compensatie maakt opnieuw dat gevoel in haar los. "Ze doen weer alsof het jouw fout is."

Ze komen er gewoon mee weg"
Bonnie Kirkels, gedupeerde

Na haar aanmelding voor de compensatie in oktober hoorde Kirkels niets meer. "Ik heb gemaild en gebeld de afgelopen maanden om te achterhalen hoe het ervoor stond maar nooit werd ik verder geholpen." Kirkels deelt de brief bewust op sociale media en krijgt daarop veel reacties. Ook van bekenden die niet wisten dat haar dit jaren geleden overkomen is. Ze denkt dat door er open over te zijn en elkaar op te zoeken je samen sterker staat. Vertrouwen dat er in Den Haag geleerd is van fouten uit het verleden heeft ze vooralsnog niet. "Ik heb het idee dat dit debat een natte scheet was en dat we het er over een paar jaar niet meer over hebben. Iedereen komt er gewoon mee weg."

Kirkels hoopt dat de communicatie en de administratie van de Belastingdienst op orde komt. Want de manier waarop er nu gecommuniceerd wordt noemt ze ongelooflijk. Het toeslagensysteem moet wat haar betreft helemaal op de schop. Daarom laat ze net als heel veel andere gedupeerden van zich horen. "Het is, misschien tegen beter weten in, een aanklacht tegen het systeem."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -