RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse wethouder Buijtelaar stapt op vanwege impasse westelijke rondweg

AMERSFOORT - Hans Buijtelaar (VVD) legt zijn taken in Amersfoort neer en stopt als wethouder. Dat laat hij weten in een brief aan de gemeenteraad. In de elf jaar dat Buijtelaar wethouder was zag hij de stad flink groeien, maar het gesteggel over de westelijke rondweg heeft hem doen besluiten op te stappen.

Sinds de Amersfoortse gemeenteraad in 2016 instemde met de komst van een nieuwe rondweg is er gedoe over de zogenoemde westelijk ontsluiting. Zo werd de aanbestedingsperiode verlengd omdat aannemers de vrijgemaakte 68,3 miljoen te weinig vinden voor het grote project en besloot de gemeenteraad daarna dat er een goedkopere variant onderzocht moet worden.

Frictie
"De aanbesteding kent een forse tegenslag en heeft geleid tot frictie in de coalitieverhoudingen", schrijft Buijtelaar aan de gemeenteraad. Hij vindt dat het project een frisse blik nodig heeft. "Het vergt wel de politieke wil en het vermogen om de teleurstelling over de ontstane situatie om te zetten in de bereidheid om naar oplossingen te kijken. Ik hoop dat mijn vertrek die bereidheid mogelijk maakt. Door nu zelf opzij te stappen, wil ik ruimte creëren zodat de blik weer naar voren gericht kan worden."

De VVD gaat binnen de eigen gelederen op zoek naar een opvolger. Fractievoorzitter Maarten Flikkema laat weten het vertrek van Buijtelaar pijnlijk te vinden, maar zegt ook dat de westelijke ontsluiting in een impasse zit. "Een frisse blik kan het project uit het slop trekken."

Trots
"Hans heeft in de afgelopen 11 jaar dat hij wethouder is geweest zoveel voor Amersfoort betekend", zegt Flikkema. "Hij heeft zich altijd ingezet voor het belang van de stad om het fundament te leggen voor een stad die in alle opzichten groeit. Daarnaast heb ik persoonlijk veel geleerd van zijn scherpe analyses, overzicht en rust in alle situaties. Amersfoort, de VVD en ik zijn Hans veel dank verschuldigd."

Buijtelaar zegt trots te zijn op de duizenden woningen waaraan hij een bijdrage heeft geleverd. "Straks komen daar voor Bovenduist en Kop van Isselt nog eens duizenden woningen bij. Hiermee kunnen mensen van een wachtlijst af en worden er voor al die inwoners een nieuw thuis en een fijne leefomgeving gecreëerd. Als je de eer hebt gehad om daaraan mee te mogen werken, wordt de pijn verzacht van het afscheid als wethouder."

Daarnaast zette Buijtelaar zich in om de meest sportieve stad van Nederland te worden en zette hij zich in bij projecten om de stad verder te ontwikkelen en beter bereikbaar te maken. Hij was betrokken bij sportcomplex de Amerena, de Kersenbaan, en het autoluw maken van de binnenstad.

Vorig jaar overleefde Buijtelaar nog een motie van wantrouwen na onthullingen van journalistiek platform De Stadsbron. Buijtelaar is daarnaast een van de twee verantwoordelijk wethouders in het Vahstal-dossier, een slepend conflict tussen de gemeente en een vastgoedontwikkelaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -