RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Samenwerking op links kan wél in Utrecht: 'Er moet iets veranderen'


PROVINCIE UTRECHT - Vandaag, op de dag van de arbeid, presenteren drie Utrechtse partijen hun 'Manifest Voor Eerlijk Werk'. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de flexibilisering op de arbeidsmarkt volledig is doorgeslagen. En als er landelijk niks verandert, dan moet Utrecht maar het voortouw nemen.

 Julia Kleinrensink (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA) en Ruurt Wiegant (SP). Julia Kleinrensink (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA) en Ruurt Wiegant (SP). | Foto: RTV Utrecht

Het manifest richt zich op drie groepen: jongeren, arbeidsmigranten en mensen met een arbeidsbeperking. De problemen van de drie groepen verschillen maar in de kern is het probleem volgens de partijen hetzelfde: de balans in de machtsverhouding tussen werkgevers en werknemers is zoek. In de werkkamer van de PvdA-fractie in het Utrechtse stadhuis vertellen Julia Kleinrensink (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA) en Ruurt Wiegant (SP) waarom de arbeidsmarkt een 'gigantisch probleem' heeft en waarom ze samen optrekken.

De situatie is nijpend: 1 op de 5 werknemers met een flexibel contract heeft geen buffer om terug te vallen, terwijl zij dat juist het hardst nodig hebben."
Manifest Voor Eerlijk Werk

Grote boosdoener is de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een jarenlange ontwikkeling die er in het kort op neerkomt dat mensen met een vaste aanstelling plaatsmaken voor zzp'ers, freelancers, oproepkrachten en andere medewerkers die weinig (sociale) zekerheid van hun werkgever hoeven te verwachten.

Uit het manifest: "Wij staan voor een eerlijke arbeidsmarkt met meer zekerheid, hogere lonen en een sterker vangnet Wij staan voor een samenleving die solidair is met degenen in de meest kwetsbare posities, in plaats van een samenleving die de risico's op hen afwentelt."

Dat die flexibilisering voor problemen zorgt is niet nieuw. Van der Zweth: "Je ziet de afgelopen jaren alarmerend rapport na alarmerend rapport. Er moet echt iets veranderen, maar dat gebeurt niet." Het aantal mensen dat in flexibel dienstverband is juist toegenomen, vult Kleinrensink aan.

Dan maar in Utrecht
Een ingreep op de werking van de arbeidsmarkt is eigenlijk een taak voor de landelijke overheid. "Het issue is dat links niet zo groot is", zegt SP'er Wiegant. "Dus ik zie daar landelijk niet zoveel verandering in op dit moment, helaas."

Wat kan Utrecht dan doen in de strijd tegen grote, landelijk opererende bedrijven met flexcontracten, freelancers en gedwongen ZZP'ers? Volgens Wiegant valt de arbeidsmarkt zelfs terug naar de 19e eeuw met fietsbezorgers als moderne dagloners die wachten op een klusje, onbetaald zolang ze niet onderweg zijn. Het enige verschil is dat het nu via een app gebeurt.

Het is moelijk om als gemeente een vuist te maken in dit geval. "Maar in het aanspreken van bijvoorbeeld Picnic zijn we in het verleden al samen opgetrokken', zegt Kleinrensink. Daarnaast zijn die bedrijven gevoelig voor slechte publiciteit en de publieke opinie. "We vinden elkaar in dat iedereen recht heeft op zeker en waardig werk en dat je niet alleen naar je werk gaat om door het stof te kruipen voor een schamel loon. Genânt dat dat kan in een land als Nederland waar de rijkdom er wel is, maar niet goed verdeeld."
In een reactie op dit artikel laat Picnic overigens weten dat het bedrijf sinds de start in 2015 niet met zzp'ers en ook niet met grote groepen arbeidsmigranten die in zomerhuisjes wonen heeft gewerkt. "Juist het tegenovergestelde. Wij namen bijvoorbeeld de afgelopen maanden 1.000 mensen op vast contract. Naast uiteraard het feit dat wij de eerste E-commerce cao initieerden met inspraak en massale steun van al onze medewerkers." Geen werk? Geen huis
Waar de gemeente volgens de drie wél harder in zou kunnen en moeten optreden is in de situatie van arbeidsmigranten. Groepen arbeiders uit Midden- en Oost-Europa worden gelokt met het vooruitzicht op een baan. Als die baan er dan toch niet blijkt te zijn, of op een gegeven moment stopt belandden ze zonder pardon op straat.

Wanneer zij niet meer nodig zijn, dumpen werkgevers hen op straat. Zo zadelen ze de arbeidsmigranten én de stad met de zorg en kosten op. Dit moet stoppen."
Manifest Voor Eerlijk Werk

Daar valt veel tegen te doen, zegt Van der Zweth. "Om te beginnen kun je de malafide uitzendbureaus in beeld krijgen, je kan contact opnemen met werkgevers die die mensen dumpen zodra ze niet meer nodig zijn, je kan de arbeidsinspectie op die bedrijven afsturen. Je kan talloze dingen doen, maar er gebeurt bijna niks."

Links verbond
GroenLinks zit als grootste partij in het college van de gemeente Utrecht. SP en PvdA voeren oppositie en zijn dus vaak kritisch. Hoe gaat dat in de samenwerking? "Je moet kijken waar je elkaar kan versterken", zegt Kleinrensink. Dat de partijen elkaar hebben gevonden is dan ook logisch.

Wiegant: "Wij kunnen vaak kritiek hebben op GroenLinks, maar niet in deze. Qua werk en inkomen staan we aan de zelfde kant." Ook PvdA'er Van der Zweth vindt het logisch dat de partijen samenwerken en noemt het zelfs een verplichting naar de kiezer. Hij ziet dat wethouder Voortman haar best doet. Maar ook zij heeft te maken met landelijke wetgeving en doet haar werk namens het college. "Maar dat wil niet zeggen dat de partijen op links niet kunnen samenwerken op de gebieden waar we elkaar kunnen vinden."

Het Manifest Voor Eerlijk werk wordt vanmiddag gepresenteerd tijdens de bijeenkomst '(on)zeker werk' in samenwerking met vakbond FNV. Die bijeenkomst is live te volgens op YouTube.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -