RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie koopt drugs zonder papierwerk op orde te hebben: verdachten vrijuit na vormfout

AMERSFOORT/BAARN - Twee jonge drugsdealers in Amersfoort gaan vrijuit voor het verkopen van coca´ne na een vormfout. De mannen werden op heterdaad betrapt bij een zogenoemde pseudo-koop van drugs, maar de politie had niet op tijd toestemming gekregen van de officier van justitie voor de inzet van deze tactiek.

Een blik op de uitspraak van de rechtbank gisteren geeft een inkijkje in hoe de mannen in maart vorig jaar door de politie in de luren werden gelegd. De politie kreeg voor het onderzoek Domum van harddrugsgebruikers de simkaart uit hun telefoon. Daarop ontvingen ze boodschappen die afkomstig zouden zijn van drugsverkopers met teksten als '7 voor 50 trouwens' of 'sla me nummer goed op ik ben de snelste met de beste'.

Voor de operatie werd er op 26 maart vorig jaar gebeld met zo'n nummer voor een bestelling van 'ÚÚn hele'. Tien minuten later verscheen er een jongen die twee envelopjes met Pablo Escobar erop overhandigde in ruil voor 50 euro. In de envelopjes: coca´ne. In totaal werd zeven keer een 'pseudokoop' gedaan. De twee verdachten zouden daarbij de drugs hebben gebracht en werden uiteindelijk opgepakt.

Maar er was een probleem, bleek tijdens de rechtszaak. Want pas na de eerste vier keer dat de politie drugs kocht, kwam er een bevel van de officier van justitie om dit voor het onderzoek te doen. De politie deed twee weken lang dus meerdere drugsaankopen zonder dat dit goed geregeld was. "Onherstelbaar vormverzuim", oordeelt de rechtbank nu. Die vindt dat er niet genoeg reden was om tot de pseudokopen over te gaan, en merkt op dat het papierwerk te laat in orde was. Het bewijs dat op deze manier verzameld werd, kan dus niet worden gebruikt. De verdachten gaan vrijuit.

'EÚn hele wit' = zes maanden cel
Dat deze manier van onderzoek doen niet kansloos is, bewees hetzelfde onderzoek naar een andere dealer die in Amersfoort, Baarn en omgeving actief was. Op 11 april vorig jaar werd daar met een telefoonnummer van een vermoedelijke dealer gebeld voor 'ÚÚn hele wit'. Dat werd korte tijd later geleverd in Amersfoort.

Ook bij deze pseudokoop was er nog geen bevel afgegeven door de officier van justitie. De verdediging wilde dat het bewijs daarom werd afgewezen. Maar hier ging het voor justitie nÚt goed: omdat er een dag na de koop wÚl een vergunning werd afgegeven, vond de rechtbank dit niet nodig.

De verdachte, een man van eind 20, is veroordeeld tot zes maanden cel met aftrek van voorarrest.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -