RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

April was historisch koud: twee keer zo veel vorst in De Bilt als gebruikelijk

DE BILT - April 2021 gaat de boeken in als een historisch koude maand. Met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden was de maand 3,2 graden kouder dan gebruikelijk, meldt Weer.nl. Ook lag er op veel meer dagen sneeuw dan normaal.

Alleen in 1917 was het verschil met de normale temperatuur groter dan dit jaar. Destijds werd het in april 3,3 graden kouder dan gebruikelijk. De afgelopen maand behoort weliswaar niet tot de koudste aprilmaanden ooit, maar het is wel de koudste april sinds 1986. Dat komt onder meer door het grote aantal vorstdagen. In De Bilt vroor het acht keer en dat was twee keer zo vaak als gebruikelijk.

Lees ook: Koude lente breekt record: zeven keer vorst in acht dagen

Sneeuw
Ook elders vroor het veel meer: in het Drentse Eelde waren er achttien vorstdagen. In Eelde kwam de laagste temperatuur voor: op 26 april werd daar -4,5 graden gemeten. Verder kenmerkte de maand zich door veel sneeuw: in de eerste helft van de maand werd op tien dagen ergens in het land sneeuw waargenomen. Meestal zijn dat maar 2,5 dag. Sinds 1977 is het niet zo sneeuwrijk geweest in de vierde maand van het jaar.

De tweede helft van de maand verliep een stuk zonniger, waardoor het aantal zonuren hoger uitkomt dan gebruikelijk. Landelijk gaat het om 226 uur, tegen 196 uur normaal. Het zonnigst was het in Vlissingen, met zo'n 255 zonuren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -