'Sadistisch en wreed': 9 jaar cel voor man die gezin gruwelijk mishandelde

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Excessief, veelvuldig en mensonterend. Zo omschrijft de rechtbank het huiselijke geweld dat een 44-jarige Utrechter zijn gezin aandeed. De rechter in Utrecht veroordeelt hem tot negen jaar celstraf.
De ontberingen waar de man zijn vrouw en kinderen vanaf 2007 aan blootstelt zijn zeer naar. Met een tang trok hij zijn vrouw aan haar tong door hun woning, de vrouw moest uitwerpselen van de twee kinderen eten en drinken, kreeg kokend water over haar borsten gegoten. "Uitzonderlijk, sadistisch en wreed", oordeelt de rechtbank. In de ogen van de rechtbank mishandelde de man ook zijn kinderen (psychisch) door ze aan te zetten hun moeder te mishandelen.
De vrouw deed vorig jaar aangifte tegen haar man, vlak nadat ze met een mes in haar bovenbeen werd gestoken door haar man. Volgens de rechter met het doel haar te doden.
In de strafeis van het OM werd ook gevraagd om een tbs-maatregelen. Omdat het niet mogelijk is gebleken om vast te stellen of de man een stoornis heeft, kan de rechtbank geen tbs opleggen. De man werkte niet mee aan pogingen van deskundigen om een beeld van hem te schetsen.
In plaats van een gevangenisstraf en tbs krijgt de man nu negen jaar onvoorwaardelijke celstraf. Dat is hoger dan de eis van het OM, dat eiste acht jaar cel in het geval er geen tbs opgelegd zou kunnen worden. De man mag de komende jaren ook geen contact opnemen met zijn vrouw en kinderen, volgens het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld (LEC EGG) bestaat namelijk de kans op eerwraak. Ook na afloop van de gevangenisstraf kunnen beperkingen opgelegd worden in het contact met zijn vrouw en kinderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.