Hogeschool Utrecht zoekt honderden nieuwe docenten: 'We liggen goed op schema'

UTRECHT - De Hogeschool Utrecht (HU) is druk bezig met de grootste wervingscampagne in de eigen geschiedenis. Maar liefst 400 nieuwe docenten, onderzoekers en ondersteuners moeten er voor het nieuwe collegejaar worden gevonden. Na enkele weken flink zoeken, kan de eerste tussenbalans worden opgemaakt. "We liggen goed op schema", zegt Do Blankestijn, instituutsdirecteur Design and Engineering aan de HU.
De enorme campagne wordt ook goed gevolgd door studentenbelangenbehartiger VIDIUS en de onderwijsvakbonden. Zij zijn enthousiast over de plannen van de HU om de onderwijskwaliteit te verbeteren, maar vragen zich ook af in hoeverre de hogeschool erin zal slagen om de hoge ambities waar te maken. Gaat het bijvoorbeeld lukken om zoveel nieuwe mensen te vinden? En kan de belofte om kleinschaliger onderwijs te bieden ook worden nagekomen?

Veel nieuwe studenten

De HU ziet net als andere instellingen in het hoger onderwijs de studentenaantallen jaarlijks toenemen. Daarbij nemen veel studenten door corona geen tussenjaar, waardoor er het volgende collegejaar extra veel nieuwe studenten worden verwacht.
Maar de extra medewerkers zijn niet alleen nodig om de nieuwe studenten goed op te kunnen vangen, zegt Blankestijn. Er moet ook een flinke kwaliteitsslag worden gemaakt. "Er ligt nu een kans door het Nationaal Programma Onderwijs", doelt hij op het extra geld dat onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob beschikbaar hebben gesteld.
Dat geld moet ervoor zorgen dat het onderwijs achterstanden die door corona zijn ontstaan kan wegwerken. Ook krijgen instellingen zo de kans om in het onderwijs te investeren. De HU wil door meer docenten aan te stellen er onder meer voor zorgen dat er in kleine groepen les kan worden gegeven.
"Je ziet dat studenten goed gedijen in wat kleinere groepen", zegt Blankestijn. "We kunnen studenten intensiever begeleiden en zorgen dat er voor meer uren een docent beschikbaar is. Die kan dan feedback te geven, meedenken, de juiste vragen te stellen en heeft de inhoudelijke expertise."
De Hogeschool Utrecht wil kleinschaliger onderwijs aanbieden

Mooie belofte

VIDIUS Studentenunie, de belangenbehartiger van studenten en studentenorganisaties in Utrecht, is grotendeels enthousiast over de plannen van de HU. "We vinden het echt een goed initiatief dat ze die 400 extra docenten gaan aannemen", zegt vice-voorzitter Natalie van 't Hullenaar.
Toch zijn er ook zorgen. Als er meer docenten komen, maar er ook meer studenten zijn: lukt het dan wel om aan kleinere groepen les te geven? "We willen goed in de gaten blijven houden of het ook echt die onderwijskwaliteit gaat verbeteren. En of het dus niet een hele mooie belofte is, maar dat uiteindelijk de kwaliteit toch hetzelfde blijft."
Maar die belofte kan wel degelijk worden waargemaakt, verzekert Blankestijn. Er worden relatief gezien meer docenten aangenomen, dan dat er studenten bijkomen. "Dus het is niet alleen de piek die we opvangen, we kunnen meer begeleiding in gaan zetten voor kleinere groepen."
VIDIUS vraagt zich ook af of de HU wel plek heeft om meer mensen aan te nemen en kleinschaliger les te gaan geven. "De medezeggenschapsraad op de hogeschool maken zich daar ook zorgen over. Zij hebben ook wel vraagtekens of dat gaat passen. Het is best nog wel een puzzel om te kijken hoe dat gaat werken", zegt Van 't Hullenaar.
Blankestijn geeft aan dat dit geen probleem is als er een goede balans wordt gevonden tussen het geven van online en fysiek onderwijs. "Dan blijkt dat de gebouwruimte die er nu is, niet de belemmerende factor is om kleinschaliger onderwijs in te zetten. Dus dat gaat passen."

Vijver is niet zo heel groot

Ook vakbond CNV Onderwijs is blij dat de HU veel mensen aan gaat nemen. "Wij roepen al tijden dat er in het hele onderwijs meer mensen voor de klas moeten komen", zegt een woordvoerder. "Dat de HU nu zoveel mensen zoekt en wil investeren in het onderwijs vinden we verheugend. We hebben het nog niet eerder zo groot gezien."
Toch zijn er ook bij de vakbond nog zorgen. "Het vinden van volledig gekwalificeerde mensen lijkt ons een hele uitdaging", zegt de woordvoerder. Alle hogescholen vissen immers in dezelfde vijver en die is niet zo heel groot. Daarnaast zijn de extra onderwijsgelden van de overheid tijdelijk. "Hoe gaat de HU ervoor zorgen dat ze de banen structureel kunnen behouden?"
Het vinden van de juiste mensen is een hele uitdaging, geeft Blankestijn toe. "We hebben binnen mijn eigen instituut daarvoor een taskforce opgesteld. Want je wilt ook geen concessies aan kwaliteit doen. We zoeken echt goede mensen." Niettemin gaat het voortvarend, zegt hij.
Op basis van wat hij nu weet, verwacht hij dat 70 procent van de vacatures bij zijn instituut voor de zomervakantie sowieso is ingevuld. En die mensen staan dan niet binnen een jaar op straat, verzekert hij. Als het extra onderwijsgeld wegvalt, heeft de instroom van nieuwe studenten voor een stabiele situatie gezorgd.
Dus over een jaar volgt er zeker geen persbericht dat de Hogeschool Utrecht 400 mensen op straat gaat zetten, zegt Blankestijn. "Absoluut niet. Anders hadden we al deze extra inzet niet gedaan. We gaan echt met deze mensen een commitment aan voor onze studenten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.