Online stilstaan bij Dodenherdenking? Hier vind je alle informatie over evenementen in de buurt

© RTV Utrecht / Joost Danvers
UTRECHT - Net als vorig jaar is ook dit jaar de Dodenherdenking in aangepaste vorm. Daardoor geen bijeenkomsten, maar wel besloten kransleggingen en kleinschalige activiteiten in de provincie. En veel herdenkingen zijn online te volgen, variërend van de jaarlijkse ceremonie op de Grebbeberg tot kleinere bijeenkomsten verspreid over de hele provincie. Wij zetten op een rijtje welke links je moet aanklikken om die herdenkingen te bekijken.
Uiteraard staan ook wij stil bij Dodenherdenking vanavond. Op RTV Utrecht is vanaf 19.25 uur de herdenking op de Grebbeberg te zien. Daar zijn ook Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bij aanwezig. Op UStad wordt vanaf 19.50 uur stilgestaan bij de herdenking op het Domplein. Hier kijkt u live naar RTV Utrecht en hier naar UStad.

Online herdenkingen

Maar er zijn meer online herdenkingen. Wij hebben een rondje gedaan langs alle gemeentes en een selectie gemaakt van herdenkingen die online te volgen zijn. Helemaal onderaan de pagina staan de herdenkingen die we konden embedden, maar als je geen zin hebt om ver te scrollen: hieronder ook een overzicht met klikbare linkjes. Even daarop klikken, en je moet de herdenking kunnen volgen.
In Baarn wordt er vanaf 19.40 uur een opgenomen ceremonie uitgezonden op RTV Baarn. Die bekijk je via deze link. In Eemnes is er een herdenking vanaf 18.00 uur, te bekijken via deze link, en in Houten is er vanaf 19.00 uur een ceremonie die te volgen is via Omroep Houten, te vinden via deze link.
In Oudewater is er vanaf 19.20 uur een herdenking die te volgen is via Radio Midland FM op 107.5FM of die op YouTube te bekijken is via deze link. Op de Utrechtse Heuvelrug geeft burgemeester Naafs een speech tijdens de herdenking die vanaf 19.00 uur te bekijken is door hier te klikken.
In Veenendaal wordt er vanaf 19.25 uur tot 19.45 uur herdacht via Xon.nu. Daarna wordt de nationale herdenking uitgezonden. Xon bekijk je via hun website of op televisie op kanaal 1315 van KPN/XS4ALL.
In Amersfoort is er een herdenkingsconcert vanaf 21.00 uur via Herdenken.tv (link). Wie wil terugblikken op de herdenking op 19 april in Kamp Amersfoort met demissionair minister-president Mark Rutte kan hier klikken.
Er zijn meer 'virtuele' gedenkplekken. Waar die zijn, kun je zien op onderstaand kaartje.

Fysieke herdenkingen

Tijdens de herdenkingen wordt stilgestaan bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Daarom legt de Utrechtse Burgemeester Sharon Dijksma samen met Klaas Taselaar (telg uit een Utrechtse verzetsfamilie) vanavond zonder publiek een krans bij het verzetsmonument op het Domplein.
Kransen worden in iedere plaats in de provincie door burgemeesters en wethouders op de vaste herdenkingsplaatsen gelegd. Maar ook scouts en veteranen helpen mee. Twee oud-militairen leggen kransen en bloemen bij zeven graven van militairen op de algemene begraafplaats in Wijk bij Duurstede.
Inwoners van Wijk bij Duurstede mogen ook zelf een bescheiden bloemlegging houden. Ze zijn welkom vanaf 15.00 uur op de Markt. In Nieuwegein mogen inwoners ook op eigen gelegenheid bloemen leggen bij het monument aan de Nedereindseweg. In Veenendaal is de Joodse begraafplaats - die normaliter dicht is - vanmiddag open tussen 14.00 en 16.00 uur.

Utrecht herdenkt met video's

Naast het leggen van de krans wordt er in Utrecht ook herdacht door middel van een reeks videoboodschappen. Onder meer de burgemeester, maar ook dichter Ingmar Heytze en cabaretiers Vincent Bijlo en Claudia de Breij nemen daarin het woord.
De boodschappen worden vanavond getoond in een videostream van het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking - onder de titel #ikherdenk - en zijn vanaf 20.02 online te zien via diverse kanalen van het comité.
Als alternatief voor de fysieke samenkomst op het Domplein, zijn er wandelroutes langs Utrechtse oorlogsmonumenten waar alleen of in klein gezelschap gepast kan worden herdacht. Op Fort Lunet I worden daarnaast ook Utrechtse militairen herdacht die sinds de bevrijding 76 jaar geleden omkwamen bij verschillende missies. De Utrechtse Muziekschool verzorgt daarbij de muziek. Namens de gemeente is wethouder Lot van Hooijdonk aanwezig.

Amersfoort herdenkt meerdere dagen

Amersfoort heeft een speciaal herdenkingsprogramma van 3 tot en met 9 mei. De herdenking daar begint met een video-installatie. Hans Goedkoop (historicus en voormalig presentator van Andere Tijden) vertelt het verhaal over de oorlogsjaren in Amersfoort. De film is te zien via www.amersfoort4045.nl. Op de dagen daarna volgen onder andere online concerten en besloten herdenkingen.
Vandaag lopen de Leusdense burgemeester Bouwmeester en Amersfoortse locoburgemeester Stegeman samen met jongeren uit twee schoolklassen een stille tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. Het publiek wordt verzocht om daar niet bij aan te sluiten.

Thuis

Dit jaar is dodenherdenking dus vooral nog een thuisherdenking. Het staat mensen vrij hun Nederlandse vlag halfstok te hangen. Om 19:58 uur klinkt uit tuinen en ramen in Hoogland het Taptoe-signaal. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur zouden oude militaire vliegtuigen over Vijfheerenlanden vliegen, maar dat gaat vanwege het onstuimige weer niet door.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.