Prikken in Nieuwegein, hoge cijfers en opnieuw drukte in Utrecht

© Roos Scheenstra
PROVINCIE UTRECHT - Net zoals afgelopen weekend was het vandaag weer druk in de Utrechtse binnenstad. Daarover gaat het onder meer in ons dagelijkse overzicht: Corona vandaag.

Vaccineren in Nieuwegein

Ook in Nieuwegein is een vaccinatie-locatie geopend. Inwoners kunnen vanaf vandaag in de Beursfabriek terecht voor een prik.
Vaccineren in Nieuwegein

Opnieuw druk in Utrecht

Het was vanmiddag onieuw druk in het centrum van Utrecht. Onder meer Roos stuurde ons een foto, van een overvol Hoog Catharijne. Ze schreef erbij: "Groetjes van een bezorgde burger".
De gemeente liet gisteren weten dat de drukte afgelopen weekend zeer goed beheersbaar was en dat er geen bijzonderheden zijn voorgevallen. Ook de retailondernemers waren te spreken over de klanten in de winkels. "Zaterdag was in ieder geval de best bezochte dag van dit jaar", vertelde centrummanager Jeroen Roose-van Leijden.
Het was het eerste weekend dat er weer geshopt kon worden in niet-essentiële winkels zoals kleding- en schoenenzaken zonder afspraak na de versoepeling van de coronamaatregelen.

9263 nieuwe coronagevallen, cijfer hoog door eerdere storing

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 9263 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer valt nu hoog uit, doordat in de voorgaande dagen minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 49.646 meldingen van nieuwe coronagevallen gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7092 bevestigde besmettingen per dag. Door de storing was het gemiddelde gezakt van ongeveer 7500 naar ongeveer 7000.
Bekijk de meest recente regionale cijfers op onderstaande kaart:

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen vandaag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 42 meer dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Het aantal coronapatiëntenop de intensive care is met 21 toegenomen tot 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiÙnten op de verpleegafdeling is afgelopen etmaal eveneens met 21 gestegen, tot 1817.

'Mogelijk 50 tot 150 fans besmet geraakt tijdens Ajax-feest'

Tijdens het feest dat Ajax-fans gisteren voor de Johan Cruijff ArenA vierden zijn mogelijk 50 tot 150 mensen besmet geraakt met het coronavirus, denkt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal. Volgens hem zullen de ziekenhuizen er niet door volstromen. "Maar het moet zeker niet elke week gebeuren, dan gaan we de gevolgen van voetbalfeestjes wel terugzien op de ic's" zegt hij.
Partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen uitleg van burgemeester Femke Halsema over het feest. "Wij feliciteren Ajax van harte met het 35e kampioenschap", schrijft de Amsterdamse VVD op Twitter. "De beelden van een grote mensenmassa zonder enige afstand van elkaar zijn echter pijnlijk, nu we nog steeds helaas te maken hebben met corona."

Toegangstesten en maatregelen in Veiligheidsberaad

De burgemeesters uit het Veiligheidsberaad bespreken vanavond onder andere de status van de toegangstesten en de coronamaatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's willen weten welke gegevens de toegangstesten opleveren. Die testen worden gebruikt om evenementen, voetbalwedstrijden en musea te bezoeken.
Het overleg vindt dit keer weer 's avonds plaats. In verband met de avondklok verschoven de bijeenkomsten de afgelopen tijd naar de middag, maar nu die maatregel is opgeheven vergaderen de burgemeesters weer 's avonds.

Laatste week avondklok levert nog 1624 boetes op

In de laatste week dat de avondklok gold, van maandag 26 april tot en met woensdag 28 april om 04.30 uur, heeft de politie 1624 boetes opgelegd voor het overtreden ervan. In de hele vorige week deelde de politie 321 bekeuringen uit voor het overtreden van het verbod op groepsvorming. Verder werden er afgelopen weekend 24 illegale feesten beÙindigd.
Donderdag werd al bekend dat de politie in drie maanden tijd meer dan 95.000 boetes had uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. De avondklok gold voor het eerst op zaterdag 23 januari en was bedoeld om feesten en bezoeken tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op overtreding stond een boete van 95 euro.
Afgelopen week ontstond er discussie over het effect van de avondklok. Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok nauwelijks effect gehad aangezien hij het aantal ziekenhuisopnamen in die tijd niet zag dalen. Het RIVM zegt dat het effect van de avondklok nog niet bekend is en dat Kuipers voor zijn beurt sprak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.