RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Documentaire over bezet Amersfoort geeft beeld van leven in de stad tijdens de oorlog

AMERSFOORT - Vanaf vanavond is de documentaire Amersfoort '40-'45 te zien. In de bijna 40 minuten durende zwart-wit film is het verhaal van de stad van bezetting tot bevrijding te zien.

"We hebben zo veel mogelijk gebruik gemaakt van archiefbronnen; dagboeken, foto's films, krantenartikelen en zelfs advertenties", vertelt producent Reda van der Putten op Radio M Utrecht. "Je krijgt zo echt een compleet beeld hoe het was om als burger de oorlog meegemaakt te hebben", vult hij aan.

"Het was niet 5 jaar lang alleen maar kommer en kwel. De eerste weken was er een bezetter en was het nog nieuw en spannend. Er was nog niks op de bon, en de Joodse gemeenschap was niet kleingemaakt om het zo maar te zeggen."

Duitse tijd
Van de Putten is zelf woonachtig in Amersfoort en verbaast zich over de gebeurtenissen in zijn stad waar hij nog geen weet van had. "De aanval op het bonnenkantoor op de stadsring bijvoorbeeld. Daar zijn 70 kogels afgevuurd, maar de overvallers zijn niet met de buit weggekomen. Maar ook kleinere zaken, zoals dat de Duitse tijd werd ingevoerd. Zulke dingen wist ik niet."

Naast archiefmateriaal zijn er ook scenes gefilmd voor de documentaire. Zelfs acteurs uit de film Zwartboek spelen mee. De documentaire is online te bekijken


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -